29 Ekim 2016 Cumartesi

Sultan Papağanı Bakımı - Beslenmesi

sultan papağanıSevecen, sıcak kanlı ve hareketli tavırları ile dikkatleri üzerine çeken sultan papağanı en çok tercih edilen papağan türleri arasındadır. Genellikle papağan türleri özel ilgi ve alaka beklemektedir. Sultan papağanı da her papağan gibi özel ilgi ister. Ona aldığınız günden itibaren ilgili olduğunuz takdirde aranızdaki iletişim de o kadar güçlü olur. Sultan papağanı konuşma ve evcilleştirilme konusunda daha kolay eğitilebilir. Bu özellikleri dolayısıyla fazla ötmezler. Birden fazla sultan papağanı türü vardır. Bunlar ; Albino, Grey, Cinnamon, Lutino, Whiteface, Pearl, Pied ve Silver olmak üzere 8’e ayrılır.

Sultan Papağanı Görünümü


Sultan papağanı kakadugiller ailesindendir. Renkleri genellikle sarı, beyaz ve gri olur. Yanaklarında kulak çevresindeki turuncu tüyleri ile ayrılabilirler. Cennet papağanlarına kıyasla sultan papağanlarında cinsiyet ayrımı daha kolaydır. Cennet papağanlarında net sonuç için DNA testi yapılması gerektiğinden bahsetmiştik. Sultan papağanlarında ise kulak çevresindeki tüylerden ayırt edebiliriz. Bu tüyler soluk renkte ise dişi, koyu renkte ise erkek olma ihtimalleri oldukça yüksektir. %100 kesin sonuç için farklı yöntemler de kullanılabilir. Genelde erkek sultan papağanı göz çevresi sarı, dişi sultan papağanlarında ise beyaz ve gridir. Bu cinsiyet ayrımı esnasında papağanın yaşı da önemlidir. Yaşını doldurmamış bir papağanın tüylerinin rengi tam olarak oturmadığından yanlış tahminler yapmak ihtimaller dahilindedir. Genellikle ıslıkla birlikte uzun uzun öten papağanlar erkek olurlar. Erkek sultan papağanları daha çok konuşup ıslık çaldıklarından dolayı daha çok tercih edilmektedir. Bu papağanlar kafeste uzun süre kapalı kalmaktan hoşlanmazlar. Kalabalık ortamları severler.sultan papağanı

Bakımı


Yukarıda da belirttiğimiz gibi özel ilgi ve alaka isteyen bir papağandır sultan papağanı. Kafeslerinin bulunduğu oda sıcaklığı 15 derecenin altında olmamalıdır.

Kafesleri 50 x 50 x 50 olmalıdır. Kafes telleri yatay olmalıdır. Kafes içerisinde ahşap tünek bulundurulmalıdır. Sultan papağanlarının hassas yapıları dolayısıyla kafeslerinin temizliği sağlıkları açısından oldukça önemlidir.

Sahibinin ona gösterdiği ilgiyi ve sevgiyi anlayabilmektedir. Bu ilgiden oldukça memnun olacaktır.

Diğer kuş türleri gibi tırnak ve gaga kesimi durumları yoktur. Kendisi bu görevi üstlenip halledebilmektedir. Ortalama ömürleri 20 30 sene arasındadır.

Beslenmesi


Beslenmesi genellikle darı ve çiğdem ile yapılmaktadır. Bunların yanında salatalık, marul ve lahana gibi sebzelerde verilmektedir.

 

 

 

 


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder