26 Ekim 2016 Çarşamba

Köpeklerde Kanlı İshal Hastalığı - Köpek Hastalıkları

kanlı ishalKöpeklerde kanlı ishal hastalığı oldukça bulaşıcıdır. Bu bulaşıcılık sadece köpekler arasında yayılabilmektedir. Bu kanlı ishal hastalığının bir diğer adı ise Canin Parvo Virüs’tür.

Bu virüs sokakta veya evde salya veya dışkının değdiği, kaldığı yerler aracılığı ile bulaşmaktadır. Canin Parvo Virüsü dayanıklı bir virüs türüdür. Kanlı ishal hastalığı bulunan köpek sahibinin normalden çok daha dikkatli olması gerekmektedir. Bu dayanıklı virüsün yayılıp diğer köpeklerin de hasta olmasını sanırım istemezler… Düzenli aşılamalar ile kanlı ishal hastalığından korunma ihtimali daha yüksek tutulmalıdır.

Bu virüs köpekte 4 – 5 gün boyunca bir belirti göstermeden büyümektedir. Virüsü köpekler ağız ve burun aracılığı ile kapmaktadır. Hastalığın şiddeti, işleyişi köpeğin cinsine, yaşına ve sağlık durumuna göre değişebilir. Kanlı ishal yanında şiddetli kusma, kanlı ve mukuslu ishal olduğu takdirde hastalık birkaç gün içerisinde kötü sonuçlar doğurabilmektedir.

Nedir Peki Kanlı Ishal Belirtileri ?


Köpeğinizde sık sık kusmalar görülebilir.

Su ve kilo kaybı olabilir.

24 saat içinde ishal başlar, bu ishal çok ağır kokulu, ilk sarı akıntılı daha sonradan ise kanlı olmaktadır.

Halsiz, depresif haller olabilir.

Hastalık ile ilgili kesin tanı ise veterinerler tarafından konulmalıdır. Genel muayene, anamnez değerlendirmesi, hemogram ve hızlı test kitleri ile araştırma yapılmalıdır.

Tedavisi


Kanlı ishal viral enfeksiyon türü olduğundan dolayı herhangi bir ilacı bulunmadığı veterinerlerce söylenmektedir. Genellikle viral enfeksiyonlarda hasta kendi bağışıklık sistemi ile virüsü atmaya çalışır. Bu esnada hastanın vücut direnci normal seviyede tutulmaya çalışılır. Kaybolan vücut sıvılarını geri kazandırmak adına ilaçlar verebilir veterineriniz. Hastalığın şiddetine, köpeğinizin sağlık durumuna göre veteriner hekiminiz uygun tedaviyi uygulayacaktır. İnternetten veya kulaktan dolma bilgiler ile köpeğinize herhangi bir yiyecek, ilaç kesinlikle vermeyiniz. Uzman tarafından kesin tanı konulduktan sonra tedavi sürecini uzman yardımı ile ilerletiniz.

Bu hastalık oldukça ciddi bir hastalıktır. Herhangi bir şüphe durumunda hasta köpek yoğun bir bakıma alınmalıdır. Geciken tanılarda ve tedavilerde istemeyeceğiniz sonuçlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Yavru köpeklerde yetişkin köpeklere oranla çok daha hassas bir hastalıktır kanlı ishal. 1 gün kusma sonrasında yavru köpeklerde ölüm ile sonuçlanabilir.

Korunma


Virüse karşı belirlenmiş olan aşıların düzenli olarak kesinlikle yaptırılması gerekir. Bu aşılar doğru ve düzgün aralıklar ile yapıldığı sürece köpeğiniin enfeksiyonu kapma olasılığı düşük bir ihtimaldir.


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder