28 Ekim 2016 Cuma

Cennet Papağanı Bakımı - Beslenmesi

cennet papağanıGüzel görüntüleri ile dikkatleri çeken papağan türüdür Cennet Papağanı . Oyuncak gibi gözükmektedirler. Anavatanlarını inceleyecek olursak, anavatanı Afrika kıtası olarak bilinir. Madagaskar’da yaygınlaşmışlardır. Fazlasıyla oyuncu ve sıcak kanlı bir papağan türü olan cennet papağanı tek başına beslemek yerine çift cennet papağanı şeklinde beslenmesi önerilir. Tek beslenme durumları var ise de fazlasıyla ilgi gösterilmelidir. Kafeste onun ilgisini çekecek tarzda oyuncaklar olmalıdır.

Cennet Papağanı Görünümü


Boyları türüne bağlı olarak 12 – 20 cm arasında değişir. Ağırlıkları ise 40 – 60 gr. arasında değişir. Ortalama yaşam süreleri ise 10 yıl kadardır. Renkleri genellikle canlı ve parlak yeşil tonlarında görülmektedir. Gagaları sivri ve keskindir. Küt kuyruğa sahip cennet papağanı 32 farklı renkte görülebilmektedir.

Cennet papağanının cinsiyet ayrımını yapmak oldukça zordur. DNA testi haricinde kesin bir sonuca varmak zordur. Tahmin etmekte faydası olacak bazı belirgin özellikleri söyleyecek olursak ; dişi cennet papağanı kuyruğu düz biter ve tüy uzunlukları aynıdır, erkeklerde ise şekil biraz daha ovaldir ve tüy uzunlukları değişiklik gösterebilir. Veya dişi cennet papağanı tünediğinde iki ayak arasındaki mesafe karşı cinse göre daha çoktur ve dişilerin karnı tünedikleri zaman yere daha yakın olur. Bu özellikler kesin bir sonuç vermemektedir tabii ki. Dediğimiz gibi net cinsiyet ayrımını yapabilmek için sadece DNA testi yapılmalıdır. Yaşlarını ise gagasının rengi ve gaga üstündeki kahverengi bandından anlayabilirsiniz. Yavrularda burun delikleri daha belirgindir. Yetişkinlerde pek belirgin olmayabilir burun delikleri. Tamamen kırmızı veya beyaz renge sahip bir gagası olan papağan 3 aylıktan daha büyük yaştadır. Ayaklarındaki kahverengi benekler pek yoksa da papağan 5 aylıktan büyük yaştadır.

Bakımı


Bu papağan türü için kafes seçimi doğru olmalıdır. Geniş, içerisinde rahatlıkla hareket edebileceği, gezebileceği bir kafes alınmalıdır. Mümkün olduğu kadar yüksek olmalıdır. Cennet papağanları tırmanmaktan hoşlanırlar. Sürekli durabilecekleri ahşap bir tünek en üst kısma konulmalıdır. Genellikle en yukarıda tünekte uyumayı tercih ederler.

Cennet papağanlarının evcilleştirilmesi yavruyken daha kolaydır. Yetişkin bir cennet papağanının evcilleştirilmesi yavruya göre biraz daha zorlamaktadır. Cennet papağanı almaya karar verdiğinizde 2 aylık bir yavru alarak başlayabilirsiniz.

Cennet papağanlarının konuşma yetenekleri fazla yoktur.  Dikkatle dinlenirse ismini veya sık duyduğu kelimeleri söyleyebilirler.cennet papağanı

Beslenmesi


Doğal ortamda yeşil bitki yaprakları veya bitki tohumları ve meyve yerler. Evde beslerken de bu gıdalara yakın besinler ile beslenirler. Hazır cennet papağanı için yemler bulunmaktadır. Bu yemler yulaf, sarı, beyaz, kırmızı darı, kenevir tohumu, ay çekirdeği, mısır gibi tohumlardan yapılırlar. Bu yemlerin yanında ballı kraker gibi gıdalar da verilebilir. Tüy dökme zamanlarında yulaf onlar için önemlidir. Ekstra olarak kırmızı biber, elma, yeşillik vs. yiyebilirler.

 


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder