6 Ekim 2016 Perşembe

Muhabbet Kuşu Bakımı - Muhabbet Kuşu Beslenmesi

muhabbet-kuslariGünümüzde evlerinde bir hayvan beslemek isteyen aileler seçimlerini genelde kuş yönünde kullanırlar. Kuş türleri arasından ise en çok tercih edilen tür muhabbet kuşudur. Muhabbet kuşu bakımı diğer ev hayvanlarına kıyasla daha kolaydır. Tabii ne kadar kolay olursa olsun muhabbet kuşlarının da beslenmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Kafes seçimi, kafesin yeri, kuş yemi  vs. oldukça önemlidir. Aksi takdirde muhabbet kuşları strese kapılıp hayatlarını kaybedebilirler.

Muhabbet kuşu bakımı için gerekli malzemeler :

Kafes : Kafes seçimi kuşun türüne göre değişebilir. Kuşunuzun büyüklüğüne, kanatlarının ve kuyruğunun uzunluğuna göre bir kafes seçilmelidir. Muhabbet kuşları için genelde en az 45 x 45 cm ölçülerinde kafes olmalıdır.

Yemlik ve Suluk : Genellikle kafes satın alırken yemlik ve sulukta yanında verilmektedir fakat verilmediği durumlarda ilk olarak almanız gereken malzemelerdendir yemlik ve suluk. Boyut olarak büyüklerinden alırsanız siz ve kuşunuz için daha iyi olacaktır.

Tünekler : Kafesin içinde değişik boyutlarda ve değişik şekillerde tünekler bulundurun. Bu tüneklerden birini gerçek ağaç dalından seçin.

Kuş Yemi : Muhabbet kuşları için yapılmış olan hazır yemlerden kullanabilirsiniz. Bunların yanında kıvırcık vb. yeşillikler ve yumurta sarısı verilebilir. Bu ekstra verilen yiyeceklerde muhabbet kuşunuzun temel besin ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacaktır.

Gaga Taşı : Pet shoplardan alçıdan yapılmış olan muhabbet kuşu için gaga taşı satın alabilirsiniz.

Oyuncaklar : Kafes içinde kuşunuzun oynayabileceği zil, halka, toplar onun için eğlenceli olacaktır. Kafese ayna kesinlikle alınmamalıdır.

Muhabbet kuşu bakımında dikkat edilmesi gereken unsurlar :

Beslenmesi :  Yukarıda da belirttiğimiz gibi petshoplardan aldığınız hazır muhabbet kuşu yemlerinden kullanabilirsiniz. Yanında marul gibi sebze ve yeşillikler ve bazı meyvelerden de yiyebilir. Kuşunuza vereceğiniz yumurta sarısı da kuşunuz için vitamin ve besin kaynağı olacaktır.muhabbet-kusu_519798

Muhabbet kuşları açlığa karşı çok dayanıksızdırlar. En fazla 2 - 3 günlük aç kalmaları durumunda yaşamları riske atılmış olur.

Yemleri konusunda çok dikkatli olunmalıdır. Yemliklerinde yem olup olmadığı günlük kontrol altında olmalıdır. Yem kabukları gözünüze yem olarak gözükebilir. Kabuklar üflenerek günlük temizlenebilir.

Suluklarında ise her zaman taze su olmalıdır. Çeşmeden almış olduğunuz suyu bir gün beklettikten sonra kuşunuza verebilirsiniz.

Banyo Temizlikleri : Muhabbet kuşu kendi temizliğini kendisi yapabilmektedir. Ancak su ile temizlenmeleri de gerekmektedir. Kuşunuzun banyo yapması için kafesin yanında ılık su bulundurun. Kuşunuz su ile temas ettiğinde üşütmemesine kesinlikle çok dikkat etmelisiniz.

Gaga, Tırnak Bakımı : Kuşunuzun tırnak bakımı kuşunuzun rahatlığı açısından oldukça önemlidir. Uzun tırnaklar kuşunuzun tüneklerde durmasını zorlaştırır ve evinizdeki perde, örtülerinize takılabilir. Veteriner yardımı ile kuşunuzun gaga, tırnak bakımlarını yapabilirsiniz.

 

 

Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder