25 Ekim 2016 Salı

Kedilerde Mantar Hastalığı - Kedi Hastalıkları

kedilerde mantarKedi hastalıkları arasında en sık görülenlerden biri de mantardır. Kedilerde mantar enfeksiyonları arasında en çok görüleni ise Microsporum Canis adı verilen mantardır. Microsporum Canis ve diğer mantar türleri yalnızca kedilerde değil, köpeklerde de görülebilme olasılığına sahiptir. Ve bu mantar kedilerden ve köpeklerden insanlara da bulaşma eğilimindedir.

Kedilerde ve köpeklerde mantar hastalık kapmış olan dostunuzun tüy dökmesi ve çevreye sürtünmeleri sonucunda yayılabilir ve insanlara bulaşabilir. İnsanlar ile birlikte çevredeki diğer kedi, köpek vs. hayvanlara da bulaşabilir. Mantar hastalığı kapmış bir kediye el ile dokunulduğunda da mantar bulaşma ihtimali yüksektir. Kedilerde mantar yaş farketmeksizin tüm kedilerde çıkabilir. Uzun tüylü kedilerde ise mantar çıkma olasılığı daha fazladır.

Kedilerde Mantar Hastalığı Belirtileri


Kedilerde mantar hastalığı belirtilerini inceleyecek olursak ;

Kedinizde sık sık kaşınma, vücutta kızarıklıklar görülebilir.

Tüylerde dökülme oranı oldukça fazla olabilir, tüy yapısı bozulabilir.

Vücutta 1-2 cm büyüklüğünde lezyonlar görülebilir. ( Genellikle baş, boyun, kulak diplerinde gözükürler. )

Ancak bu hastalıkta kesin tanı veteriner hekim tarafından klinik muayenesi ve deri biyopsisi yöntemi ile bulunabilir.

Kedilerde Mantar Hastalığı Tedavisi


Kedilerde mantar hastalığı tedavisi kedinizin yaşına, kilosuna, cinsine göre değişebileceğinden net bir bilgi vermek bizce yanlış olur. Kedinizde mantar belirtileri gördüğünüz takdirde tedavi ve doğru teşhis için gecikmeden bir veteriner hekime danışınız. Veterineriniz kediniz için uygun krem, losyonlarla veya aşılar ile tedavi sürecini yönetecektir. Kedilerde mantar tedavisi zorlu bir süreçtir. Veterineriniz gerekli gördüğünde kedinizin tüyleri kesilebilir veya kısaltılabilir.

Tedavi konusunda veterinerinize danışmadan kesinlikle bir adım atmamalısınız. Yukarıda da belirttiğimiz gibi tedavi süreci kedinizin kilosuna, yaşına göre değişebilmektedir. Farklı bir kedide işe yarayan tedavi sizin kedinizde işe yaramaktan çok zarar verebilir kedinize. Veya her kaşıntı veya her kızarıklık mantar olmayabilir. Yanlış tedavi ile minik dostunuzun sağlığını iyice kötü etmek istemezsiniz sanırım. Kedinizde mantar şüpheniz olduğunda en yakın veteriner hekime gidip teşhis ve tedavi için başvurmalısınız.

Minik arkadaşınıza geçmiş olsun diliyoruz, umarız onun ve sizin sağlığınız, huzurunuz daima yerinde olsun. :)


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder