12 Temmuz 2017 Çarşamba

Köpek ve Kedi Anlaşmazlıkları - Köpekler Neden Kedileri Kovalar?

köpek ve kediKöpek ve kedi arasında evvelden beridir süregelen bir anlaşmazlık söz konusudur. Köpekler bazen karşılarına çıkan kedileri kovalamaya başlarlar. Bu kovalamaların sonucu bazen ölümle, bazen sıkı bir kavgayla, bazen de oyunla bitmektedir. Köpeklerin kedileri kovalamakta bu kadar ısrarcı olmasının sebebi tek bir şeye bağlı değildir. Birden çok sebebi bulunmaktadır. Bu sebepleri inceleyecek olursak ;

Köpekler Kedileri Neden Kovalar? Köpek ve Kedi Anlaşmazlıkları Neden Olur?


  • Köpeklerin Ataları Kurtlardır.


Sokak köpeklerinin eğitilmesi bizler tarafından biraz imkansız ve zor bir görevdir. Ancak evcil köpeklerimiz için bu eğitimi kendimiz verebiliriz. Peki evcil köpekler neden kedileri kovalamaya çalışırlar? Evlerimizde beslediğimiz köpeklerimizin ataları kurtlara dayanmaktadır. Kurtların ise doğalarında avcılık vardır. Evcil köpekler her ne kadar kurt gibi olmasalar da nihayetinde kurt soyundan gelmektedirler. Kurtlar sürü halinde yaşayan ve avlanarak yaşam sürdüren hayvanlardır. Bu özellikleri ne yazık ki bizim evlerimizde beslediğimiz evcil köpeklerimize de geçmiştir. Kendilerinden küçük ve güçsüz gördükleri şeyleri avlama içgüdüsüne sahip olurlar.
  • Bazı Köpek Cinsleri Kovalamaya Daha Yatkındır.


İlk yazmış olduğumuz madde ile bağlantılıdır bu aslında… Bazı köpek cinsleri kedi kovalamaya daha çok meyillidirler. Bu ırklar tahmin edebileceğiniz gibi kurt köpekleridir. Bu kurt köpekleri genellikle tilki ve rakun avında kullanılan avcılardır. Avcı köpekler arasında Terrier cinsleri de bulunmaktadır. Terrier’lar kedi kovalama konusunda daha ısrarcıdırlar. Bunun sebebi ise Terrier’ların boyut olarak bir kurt köpeği kadar büyük olmamasından kaynaklıdır.


  • Köpek ve Kedi Kendilerini Farklı Şekilde İfade Ederler.


Köpekler ile kedilerin kendi türleri arasında anlaşma tarzları farklıdır. Köpekler mutlu olduklarında kuyruk sallayarak bunu belli ederken kediler sinirli olduklarında kuyruk sallarlar. Bu da köpek ve kedi arasında yanlış anlaşılmalara sebep olmaktadır. Bu yanlış anlama sonucunda da köpeklerin kedileri kovalamaya başladığı söylenmektedir.
  • Kedilerin Salgıladığı Koku Köpeğe Çekici Gelmektedir.


Köpek davranış uzmanlarının savunduğu bir görüşe göre de köpekler kedileri bazı kokularından dolayı kovalamaktadırlar. Kedilerin salgıladığı bir kokunun köpeklere avcılık içgüdülerini canlandırması sonucunda kovalamaca olduğunu söylemektedirler.
  • İnsanların Saçma Yönlendirmeleri Sonucu Kovalama Olabilir.


Bazı sözde hayvan severler tarafından gerçekleştirilen bir eylemdir bu. Bazı köpek sahipleri köpeklerine çevredeki kedileri kovalatmaktan zevk almaktadırlar. Köpeklerini kışkırtarak kedilerin üzerine salmaktadırlar. Bazen bu eylemi küçük bir çocuk, bazen de kocaman insanlar yapmaktadır.

Köpeğimin Kedi Kovalamasına Nasıl Engel Olurum?


Köpeklerinin bir cani olmasını istemeyen, sokakta rahatlıkla köpeği ile gezmek isteyen insanlar için bu eğitimi vermek önemlidir. Buna alabileceğiniz önlemlerden ilki köpeğinizi tasmasız gezdirmemektir. Köpeğinizin tasmasını bırakmamalısınız. Veya köpeğinize Dur, Otur, Kalk eğitimini vererekte buna engel olabilirsiniz. Bu eğitimleri almış olan bir köpeğe kovalama esnasında “Dur” komutunu vererek onu engelleyebilirsiniz.

 

Faydalanılan Kaynak

www.ukalahayvan.com/kopekler-neden-kedileri-kovalar

 


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder