31 Temmuz 2017 Pazartesi

Kediler Neden Kakasını Gömer?

Kediler temizlikleri ile ünlü tüylü dostlarımızdır. Kedilerin kakalarını ve çişlerini gömmeleri genellikle evlerinde kedi besleyen insanlar tarafından bilinmektedir. Sokak kedileri genellikle insanlardan uzak ya da insanların farketmeyeceği yerlere dışkılarını yaptıklarından dolayı diğer insanlar bu durumu farketmeyebilirler. Kedi kakası ve kedi çişinin kediler tarafından gömülmesi insanlar tarafından bir temizlik takıntısı olarak düşünülmektedir ancak aslında kediler kakalarını temizlikten dolayı değil de daha çok kendi doğalarından gelen hayatlarında bazı durumları ortadan kaldırmak istemelerinden kaynaklıdır. Yani kedi kakası ve kedi çişinin kediler tarafından gömülmesinin sebebi şu şekilde açıklanabilir ;

Kedi Kakası ve Kedi Çişi Kediler Tarafından Neden Gömülür? Kediler Dışkılarını Neden Gömer?


  • Kediler kendi alanlarını belirlemek için kakalarını ve çişlerini gömerler.


Kediler yaşadıkları alanlara alışıp, bağlanan minik arkadaşlarımızdır. Bu arkadaşlarımızın dışkılarını gömmesinin sebeplerinden biri de kendi alanlarını belli etmek istemeleridir. Kediler bu isteklerini idrar veya dışkılarını yaparak anlatmaya çalışırlar.

Örneğin kediler kendilerinden farklı veya kendilerinden güçlü kedilerin alanlarında o kedilere karşı meydan okuma amaçlı kakalarını gömmeyebilirler. Bu kakalarını gömmeme durumu büyük ve güçlü kediler tarafından meydan okuma olarak anlanır ve küçük olan kedinin peşine düşerek aralarında bir münakaşa meydana gelebilir. Bu örnekten de anlayabileceğiniz gibi kediler kendilerini koruma amaçlı, diğer kediler ile kavgalara girmemek için kakalarının üstünü kapatırlar.


  • Kediler başkaları tarafından avlanabilecekleri gerçeğini bilirler.


Kedilerin kakalarını ve çişlerini gömmesinin sebepleri arasında kedilerin av olmama istekleri de bulunmaktadır. Her ne kadar güvenli bir yerde yaşasalar da kediler her an tetikte olan canlılardır. Evcil kediler ve sokaktaki kediler de bu yüzden kakalarını ve çişlerini gömerler. Kokularının kalmasını ve izlerinin bulunmasını istemezler.

Evcil kedi besleyen insanlar kedilerinin çevresinde bir tehlike olmadığını düşünebilirler. Kakasını gömme sebebinin başka bir şey olduğunu, titizlik takıntısı olduğunu düşünebilirler. Ancak yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi kediler size göre çok güvenli bir yerde olsalar da siz dahi onlara karşı tetikte olmaları gereken kedilerin kendilerinden büyük canlılarsınız. Size karşı da her an tetikte olma gereği hissetmektedirler.


Kediler Neden Kakasını Gömmezler?


Bazı kediler bazı zamanlarda olaylara karşı tepkilerini kakalarını ve çişlerini gömmeyerek, farklı yerlere dışkılarını yaparak gösterirler. Örneğin kedinizin kum kabının yerini değiştirdiğinizde kediniz gidip farklı yere çişini yada kakasını yaptığında bundan çıkarmanız gereken sonuç “ Çabuk o kum kabını eski yerine getir!” olmalıdır. 😊 Kedinizin istemediği bir durum olduğunda bu durumlar yaşanabilir.

Veya kedinizde herhangi bir sağlık sorununun belirtisi de olabilir. Kedinizin hal ve hareketlerini, mama ve su içmelerini kontrol altında tutmalısınız. Bir hastalık belirtisi daha farkettiğinizde veteriner hekiminize başvurmalısınız.

 

Faydalanılan Kaynak

http://ukalahayvan.com/kediler-kakasini-neden-gomer/

 


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder