11 Temmuz 2017 Salı

Havlayan Köpek Isırır mı?

havlayan köpekİnsanlar arasında gelip geçen bir sürü laf, söz, dedikodu vs. denebilecek şey vardır. “ Havlayan köpek ısırmaz. “ sözü de bunlar arasındadır. Herkes bu lafı bilir ancak havlayan köpek gördüğü anda yolunu değiştirmeyen insan sayısı da yok denebilecek kadar azdır. Bu oldukça doğal bir durumdur. Çünkü karşımıza birden havlayan köpek çıktığında ne için havladığını, neye havladığını bilemeyiz. Bu da insan üzerinde bir korkuya yükselen adrenaline ve nabız yükselmesine sebep olur. Belki köpek başka bir köpeğe havlıyor, belki karnı aç, belki gayet masum bir şey için havlıyor. Ancak tabii o an çoğumuzun umurunda olmayacak bir şeydir bu. Daha doğrusu istemeden umursamayacağı bir şeydir.

Havlayan Köpek Isırır mı?


Köpekler kendilerini havlayarak ifade edebilen canlılardır. Çok farklı sebeplerden havlayabilirler. Yukarıda da dediğimiz gibi havlayan köpek gördüğümüzde illa ki kötü bir durum yaşanacak diye bir şey yoktur. Köpek belki daha masum bir şey için havlıyor…

Tabii havlayan köpeğin niyeti bazı durumlarda gerçekten kötü olabilir. Isırma öncesinde köpek size adeta bir uyarı niteliğinde havlayabilir. Genellikle köpekler durup dururken ısırmazlar. Sebepsiz yere ısırma eylemine girişen bir köpeğin bir hastalığı, psikolojik bir travması olması gerekmektedir. Aksi takdirde sebepsiz yere ısıran bir köpek görmek pek mümkün değildir. Köpekler bir tehdit hissetmedikçe, onlara bulaşılmadıkça karşılarına çıkan insanlara zarar vermezler.



Havlayan köpek ısırmaz deyişi %100 doğrudur diyemiyoruz ancak doğru olduğuna dair olaylar da yaşanmıştır. Biraz da köpeğin cinsine, ruh haline de bağlı bir durumdur aslında…

Köpeklerin havlaması için yüksek miktarda havaya ihtiyaç duymaktadırlar Havlama durumu köpeklerin akciğerlerini zorlamalarına sebep olur. Yani havlamak bir köpeğin hızını düşürür ve kondisyonuna olumsuz bir etki yaratır. Sizi kovalamaya hazırlanan bir köpek için havlamak pek doğru bir şey değildir. Bir yandan havlayıp diğer yandan sizin peşinizden koşması zordur. Bu durumun örneklerini av köpeklerinden görebiliriz. Av köpekleri genellikle havlamayı sevmezler ve enerjilerini havlayarak tüketmezler. Tazı köpekleri genellikle avcılık ve kovalamaca için kullanılmaktadırlar. Bu ırk köpeklerde havlama durumu çok fazla görülmemektedir. Afgan tazıları bir tehlike hissetmedikçe havlama eylemine girişmezler.

Yani sonuç olarak anlayacağımız “ Havlayan köpek ısırmaz.” Deyişi yerine göre doğru, yerine göre geçersiz bir deyiştir. Biz insanlar olarak istemsizce havlayan bir köpek gördüğümüzde korkarak yolumuzu değiştirirken en doğrusunu yapıyoruz. Köpeğin havlama sebebini bilemeyebiliriz. Köpek havlaması ciddiye alınması gereken bir durumdur. Karşılığında dikkatli olmanız gerekmektedir.

Faydalanılan Kaynak

http://www.fatihbelediyesiyedikulehayvanbarinagi.com/kose-yazarlari/prof-dr-tamer-dodurka/havlayan-kopek-isirmaz-mi/

 


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder