7 Temmuz 2017 Cuma

Dalmaçya Köpeği Özellikleri ve Bakımı - Dalmaçyalı Köpek

dalmaçya köpeğiDalmaçya Köpeği geçmişi ile ilgili çok farklı görüşler olduğu bilinmektedir. Ingiltere’de 1700’lü yıllarda Dalmaçya Köpeği benzeri bir köpek cinsi olan Bengal Pointer’ı vardı. Bengal Pointer’ının Dalmaçya Köpeği ile olan benzerliği dolayısıyla Dalmaçya Köpeğinin kökeninin Yugoslavya’ya dayandığı düşünülmektedir. Bu ırk köpekler o zamanlarda av köpeği olarak kullanıldılar. 1800’lü yıllarda ise at arabalarının önünde giden köpekler olmuşlardır. Atlarla birlikte bu arabaların yanında giderlerdi. Sahipleri arabaların yanında değilken bu köpekler arabaları korumakla görevlendirilirlerdi. Avcılık, korumacılık, bekçilik, sirk gösterilerinde gösteri yapma, çoban köpekliği gibi bir çok özelliği bulunan Dalmaçyalılar günümüzde genellikle evcil köpekler olarak kullanılmaktadırlar.

Dalmaçya Köpeği Görünümü


Dalmaçya Köpeği çizgi filmlerden, filmlerden de bildiğimiz üzere siyah beyaz benekleri olan neşeli bir köpektir. Dalmaçya Köpeğinin vücudu orta büyükükte olmakla birlikte oldukça dayanıklıdır, adeleli bir vücudu vardır. Tüyleri kısa ve serttir. Kürkündeki tüyleri sık bir yapıdadır. Bu sık ve kısa tüylerinin üzeri siyah veya kahverengi benekler ile doludur. Patileri yuvarlaktır ve kavisli bir şekli vardır. Dalmaçyalıların tırnakları genellikle beyazdır ancak vücudu ile aynı renkte tırnakları bulunan Dalmaçyalılar’da bulunur. Vücudunda siyah benekleri olan Dalmaçyalılar siya burunlu, kahverengi benekleri bulunanlar ise kahverengi buruna sahip olurlar. Gözlerinin şekli yuvarlaktır, yine renk olarak siyah ya da kahverengi olarak değişebilirler. Bu ırk köpeklerde beneklerin dağılımı önemlidir. Benekleri belirgin ve iyi dağılan Dalmaçyalılar daha değerli kabul edilmektedirler. Yavru Dalmaçyalılar ilk olarak beyaz doğarlar, daha sonradan benekleri oluşmaya başlar.


Karakter Yapısı


Yine filmlerden ve çizgi filmlerden gördüğümüz gibi Dalmaçya köpekleri oldukça neşeli ve oyuncu köpeklerdir. Sahibine sadıktırlar. İlgiyi seven bir köpektir. İlgisizlik sonucunda depresyona girebilecekleri bilinmektedir. Yalnızlıktan hoşlanmayan Dalmaçyalılar bahçede yalnız başlarına bekçilik yapmak için bırakılmamalıdır. Çocuklarla arası iyidir. Çocuklara iyi bir oyun arkadaşı olurlar. Diğer hayvanlarla da iyidir ancak yabancı köpekler ile kolay anlaşamayabilirler. Erkek Dalmaçyalılar farklı erkeklerden hoşlanmazlar. Yavruyken sosyalleştirme bu ırk için önemlidir. Sosyalleştirilmeyen köpekler gergin ve utangaç bir yapıda olabilmektedir. Bu cins köpekler 15 yavruya kadar doğurabilmektedirler.

Dalmaçyalılar yeterli egzersiz yaptırılabilecekse eğer apartman için uygundur. Ancak günde bir kaç defa koşu yapma izni verilemiyorsa apartmanda beslenmesi önerilmez. Evde çok hareketli olurlar. Bahçeli bir ev bu ırk için çok daha uygundur. Soğuğa karşı hassas olabilirler. Aşırı soğuk havalarda dışarıda kalmamalıdırlar.

Bakımı


Dalmaçyalılar senede iki defa yoğun olarak tüy dökerler. Bu tüy dökmelerinin önüne biraz geçebilmek için günlük olarak tüylerini tarayabilirsiniz. Çok gerekmedikçe köpeğinizi yıkamamalısınız.

Dalmaçya Köpeği Fiyatları


Dalmaçyalıların fiyatı günümüzde 2000 TL’den başlayıp 6000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Dalmaçya Köpeği Sahiplendirme


Dalmaçya Köpeği sahiplenmek isteyen kişiler aşağıdaki linklere bakabilirler;

http://www.satilikkopek.gen.tr/kategori/satilik_dalmacyali/?kat1=18066

http://www.petarkadas.com/petbul/ucretsiz-kopekler-kopek-ilanlari/Dalma%C3%A7yal%C4%B1

 

Faydalanılan Kaynak

http://www.juen.com.tr/irkDetay.aspx?PTT=3&ID=43

 


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder