6 Temmuz 2017 Perşembe

Kediler Hakkında İlginç Sorular - Kedilerin Tuhaf Halleri

Evlerinde kedi besleyen hayvan severlerin aklına eminiz ki bir çok soru gelmektedir. Kedilerin ruh hallerini, psikolojilerini, istek ve arzularını anlamak bir hayli zor olsa da bu soruların cevaplarını sizin için araştırdık, yanıtlamaya çalıştık. Dilerseniz sorularımıza geçelim… 😊


1-Kedim neden durup dururken, yürürken ayağıma veya bacağıma atlıyor?


Bunun sebebi hepinizin de tahmin edeceği gibi kedinizin canının sıkılmasıdır. Kedilerin oyun anlayışı tabii ki biz insanlar gibi değildir. Oyun oynama isteklerini size bu tarz yollardan iletmeye çalışırlar. Kedilerin bir çoğu sahiplerini adeta bir oyuncak olarak görürler. Siz salondan mutfağa geçerken bir köşeye sinip bacaklarınıza atlayabilirler. Bu bacaklara ve ayaklara atlamalar kesinlikle size zarar verme niyetiyle yapılmamaktadır. Size zarar vermek isteseler çok daha can yakıcı şekilde saldırılar düzenlerler. Ancak bu oyun amaçlı atlamalar esnasında da farkında olmadan canınızı yakabilmektedirler. Bu durumu düzeltmek için kedinize bağırıp çağırmamalı, ona kesinlikle vurmamalısınız. Bu duruma çözüm olarak imkanınız varsa kedinize bir arkadaş kedi alabilirsiniz. Veya gün içerisinde birkaç saatinizi kedinize ayırarak onunla oyunlar oynayabilirsiniz.

 

2- Kedilerin musluktan akan su ile alıp veremedikleri nedir? Neden akan suyu severler?


Taze ve yeni, temiz suyu sevmelerinden daha doğal bir olay yoktur. Kedilerin su kaplarında bekleyen su içerisinde kısa sürede bakteriler oluşabilir. Suyun tazeliğinin yanında kedilerin suyun akarken yaptığı hışırtı da hoşuna gitmektedir. Bunun çözümü için ise kedinizin su kabını her gün yıkayıp yeni su ile doldurmanız gerekmektedir. Günlerce bekleyen sudaki oksijen oranı oldukça düşük bir miktardadır. Ve kediler de bu olayı kendileri anlayabilecek kadar zeki hayvanlardır.

3- Kediler geceleri neden koşturup dururlar? Neden geceleri daha hareketli olurlar?


Kediler için geceleri aktif olma durumu da oldukça doğal bir durumdur. Kedigillerin genlerinde avlanmak için geceyi kullanma gibi bir durum mevcuttur. Veya farklı bir sebep olarak gündüzleri evde yalnız olan kediler akşamları sevdiği insanlar eve geldiğinde şımarabilirler, oyun moduna geçebilirler. Geceleri sizi rahatsız etmemesi için uyumadan evvel kediniz ile oyunlar oynayıp yatabilirsiniz. Gece boyunca tek başına harcayacağı enerjiyi sizinle atmasını sağlayabilirsiniz.


4-Kediler neden bu kadar fazla uyurlar?


24 saatlerinin yaklaşık 14-15 saatini, belki daha da fazlasını uyuyarak geçiren tüylü dostlarımızın uykuyu bu kadar çok sevmelerinin sebebi can sıkıntısı olabilir. Yapacak, uğraşacak bir şey bulamadığında soluğu uyumakta alan canlılardır kediler. Veya küçük yavru kediler büyüme hormonlarını uyuyarak daha fazla salgılarlar. İçgüdüsel olarak uykuya düşkün olabilirler. Veya tamamen keyiflerinden uyuyabilirler.

5-Kediler tatlı şeylerin tadını alabilirler mi?


Hayır. Kedilerin tat alma duyularında tatlı şeyler maalesef ki yer almıyor. Sizin yediğiniz çikolataya, tatlı şeylere sanki çok açmış gibi saldırabilir ancak bu tamamen meraklarından dolayıdır. Tadını algılayıpta sevme gibi bir durum söz konusu değildir.

6-En güçlü duyuları koku almaları mıdır?


Hayır. Kediler koku almada oldukça başarılıdırlar. Ancak duyma yetileri hepsinin üstündedir. En ufak bir sesi, sinek vızıltısını dahi duymaktadırlar.


7-Kediler neden gurul gurul gırlar?


Kedilerin en tatlı huylarından biridir bu gırlamalar… Onu okşadığınızda, mutlu olduğunda gırıl gırıl ses çıkarırlar. Genellikle mutlu oldukları zaman çıkardıkları bu gırıldamalar anne kedilerin yavrularına yakında olduğunu gösterme amacı ile çıkardığı bir sestir. Veya kendi aralarında düşmanlık değil dostluk olduğunu göstermek amacı ile birbirlerine gırlayabilirler.

Ancak bazen kedilerin acı çekerken veya korku esnasında da bu gırlamaları çıkardığı da bilinmektedir. Korku ve acı esnasında çıkardıkları bu gırıldama da onları rahatlatıyor.

8-Kediler rüya görür mü?


Kediler de rüya görürler. Uykularında titrediklerini, kuyruklarını hareket ettirdiklerini farkettiğinizde muhtemelen kediniz rüyasında bir kelebek, sinek kovalıyor veya sizinle oyun oynuyordur.

9-Kediler neden bir şey koklayınca ağızları açık kalır?


Bu da kedilerin kokladıkları şeyi derinden, iyice koklaması ile bağlantılıdır. Ağızlarının üst kısmına bulunan bir organ yardımı ile kokuları daha derinden algılayabiliyorlar. Ağızlarının birkaç saniye açık kalmasının sebebi de bu organı kullandıktan sonra meydana gelmektedir. Bu koklama esnasında burun delikleri kapanmaktadır. Sonrasında birkaç saniye nefesini düzenleme ihtiyacı duyarlar. Bunu da ağızlarından yaparlar.

10- Sizin sevdiğiniz ve okşadığınız yerleri neden yalarlar?


Ukala kediler… Vücudunda sizin kokunuzu istemiyorlar, kendi kedi kokularının kalmasını istiyorlar. Veya siz onun uzun uzun yalayarak taradığı, düzelttiği tüylerinin şeklini bozduğunuz için tekrar o tüyleri düzeltirler.

kedilerin

11-Zeytin canavarları. Kediler neden zeytin için delirirler?


Zeytin kokusu alır almaz çıldırmış gibi peşinize dolanırlar. Yerlere yatarlar, zeytinin değdiği yerlere vücutlarını sürerler, farklı enteresan hallere bürünürler. Bunun sebebi zeytinde kedi otunda bulunan o çekici maddenin olmasıdır. Zeytin kedilere bu maddeden dolayı çok çekici gelmektedir.

12-Kediler neden tuvaletlerini yaptıktan sonra evde deli gibi koşturur?


Komik bir durumdur bu aslında… Kediler kakalarını yaptıktan sonra evde deli gibi koşturup dururlar. Bunun sebebi kedinizin doğasından gelen içgüdüleri olabilir. Vahşi yaşamlarında avcıların onları bu kokudan yakalayabileceğini düşündüklerinden koşturup kaçma hallerinde bulunabilirler.

Veya üzerlerinden bir yük atmanın verdiği rahatlama dolayısıyla olabilir.  😊

Aklınıza gelen çeşitli soruları yorumlar kısmından sorabilirsiniz...

Faydalanılan Kaynak

https://onedio.com/haber/17-soru-ve-cevapla-kedilerle-ilgili-bilmeniz-gereken-birbirinden-ilginc-gercekler-706747


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder