26 Temmuz 2017 Çarşamba

Kedi Tasması Zararlı Mıdır? Kedilere Tasma Takılmalı Mı?

kedi tasmasıHer 10 evden en az ikisinde kedi beslenmektedir. Hayvan sever insanlar kedilere evlerini açarak onlara büyük birer iyilik yapmaktadırlar. Onların yemeklerini, sularını, temizliklerini, aşılarını, ihtiyaçlarını gidererek onlarla ortak bir yaşam sürdürmektedirler. Kediler hayatları oyundan ibaret olan minik, tüylü, sevimli dostlarımızdır. Ancak bazı kedi sahipleri kedilerin doğalarından gelen alışkanlıklarını ne yazık ki unutmaktadırlar. Kedilerin aslında hoşlarına gitmeyen, istemeyecekleri bir çok şeyi kedilerine yapmaya veya yaptırmaya çalışmaktadırlar. Bu belki kötü niyetli değil, iyi niyetli ancak kediniz maalesef ki bazı durumlardan hiç hoşnut değildir. Örneğin kedi tasması takılması kedilerin %80’inin hoşuna gitmeyen bir durumdur. Ancak bir kere isyan eder, iki kere isyan eder, baktı çözümü yok pes eder, kendi başının çaresine bakmaya çalışabilir. Kedi tasması takılması kedilerde hem psikolojik açıdan, hem de fiziki açıdan riskli bir şeydir. Gelin bu riskleri incelemeye başlayalım…

Kedi Tasması Ne Gibi Zararlar Verebilir?


  • Boğulma İhtimalini Arttırıyor

Kedi tasması kedilerde boğulma riskini ne yazık ki arttırmaktadır. Kediler çok hareketli ve oyuncu canlılardır. Her an ne yapacakları belli olmayan sevimli arkadaşlarımız evimizin içerisinde sağa sola koştururken tasması bir yere takılabilir ve bu da boğulmasına yol açabilir. Muhtemelen benim kedimin başına gelmez diye düşünüyorsunuzdur ancak niçin riske atasınız? Bir küçük canın değeri bu kadar az olmamalı bizce. Ona zarar verebileceği ihtimali olan şeyleri ortadan kaldırmalısınız. Sizin evde olmadığınız bir anda kedi tasması kedinizin boynundayken yine kediniz oyun oynarken, sinek peşinde koşarken vs. bir yere takıldığında onu kurtaracak kimse de yokken kediniz boğulabilir, nefessiz kalabilir.


  • Koltuk Altlarında Yaralanmalar Meydana Gelebilir


Kediler yukarıda da belirttiğimiz gibi tasma takılmasından pek hoşlanmazlar. Tasmayı taktığınız andan itibaren onu çıkarmak için uğraşacaktır. Siz her ne kadar alıştığını düşünseniz dahi kediniz belki sizin farketmediğiniz bir anda, siz evde yokken de o tasmayı çıkartmak isteyecektir. Bir şekilde kendini zorlayıp, şekilden şekle girerek tasmayı ön patilerinden geçirebilirler. Ön patilerinden geçiridkten sonra devamını getiremeyip resimdeki gibi koltuk altında yaralanmalara sebep olabilir.
  • Boyunda Yaralanmalar Meydana Gelebilir

Kedi tasması takılması sonucunda kedinizde boyun kısmında yaralanmalar meydana gelebilir. Kedinizin tasmayı çıkarmak istemesi, tasmanın kedinizin boynunu sıkması sebebi ile kedinizin boynunda yaralar oluşabilir. Kediler tasmadan hoşlanmamaları ve huylanmaları dolayısıyla boyunlarını kaşımaya çalışırlar. Bu sürekli kaşımalar sonucunda tırnakları ile kendi kendini farketmeden yaralayabilir.
  • Tasma Kedinizin Ağzına Takılabilir


Muhtemelen en çok görülen durumlardandır. Kedi tasması kedinizin ağzına, çenesine takılabilir. Yine kedinizin rahatsız olmasından dolayı tasmayı çıkartmak istemesi sonucunda tasma kedinizin ağzına takılabilir. Yine siz evde yokken bu durum başına geldiğinde kediniz belki uzun saatler boyunca yemek yiyemeyecek ve su içemeyecektir. Bunun dışında kedinizin ağzında yaralanmalar meydana gelebilir.



 

Sonuç olarak kedinize ne amaçla olursa olsun tasma takmadan önce iyi düşünmelisiniz. Belki yavru kediyi farkedemeyip ayağınızın altında kalacağını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak biraz daha dikkatli olmaya çalışarak kedinizi bu gibi riskler altına atmayabilirsiniz.

 

Faydalanılan Kaynak

http://ukalahayvan.com/kedilere-tasma-takmanin-olasi-zararlari/

 


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder