10 Temmuz 2017 Pazartesi

Kedi Yaşı ve İnsan Yaşı Arasındaki İlişki - Kedi Yaşı Hesaplama

kedi yaşıGünümüzde her on evden üçünde bir evcil hayvan bulunuyor. Kedi, köpek, kuş, balık ve daha bir çok evcil hayvan bulunmaktadır. Evcil hayvanlar arasında en çok tercih edilenlerden kediler, bizim küçük tüylü dostlarımız zamanla hayatımızda büyük yere ve öneme sahip olurlar. Hayatlarımızın büyük bir kısmını, anılarımızı paylaştığımız kedilerimizin ömürleri ve yaşları sahipleri tarafından merak edilen bir konudur. Bir kedinin ortalama olarak yaşam süresi 15-16 sene kadardır. İyi bakılıp, beslenen kedilerin ise 20 sene kadardır. Peki kedilerin bu 15-16 senelik ömürlerinde yaş ilerlemeleri nasıldır? Kedi yaşı ile insan yaşı arasındaki bağlantı nasıldır?

Aslında size minnacık gelen iki aylık bir kedinizin iki aylık olmadığını öğrendiğinizde muhakkak ki şaşıracaksınız. Gelin kedi yaşı ile insan yaşı arasındaki ilişkiyi inceleyelim. Bir kedi yaşı kaç insan yaşına denk gelmektedir?


Kedi Yaşı ve İnsan Yaşı İlişkisi


Kedi yaşı insanların yaşının cinsinden hesaplanırken bir formül kullanılmaz. Ortalama olarak hesaplamalar yapılır ve bu hesaplamalara bağlı olarak 3 aylık bir kedi 5 yaşındaki bir insana, 6 aylık bir kedi 10 yaşındaki bir insana ve 1 yaşına gelmiş bir kedinin 15 yaşındaki bir insana denk geldiğini söyleyebiliriz. 2 yaşındaki bir kedi 24 yaşında bir insana eş değerdir ve bundan sonraki her yaş insan yaşına oranla 4 yaşa tekabül eder.

Kedi Ömrü Ne Kadardır?


Bir kedinin ömrü tamamen onun beslenmesi ve bakılması ile ilgilidir. Yavruyken iyi beslenip bakılmaya başlanan kedilerin ömrü normal kedilere oranla daha uzun ve sağlıklıdır. Düzenli beslenip, aşılarını düzenli olan bir kedinin ömrü diğerlerine göre daha uzundur. İyi bakılmış bir kedinin ömrü 20 seneyi aşabilmektedir. Tabii kedilerin yaşı ilerledikçe kedinizin sağlık problemleri ile daha ilgili olmalısınız. Düzenli olarak veteriner hekim tarafından kedinizin sağlık durumu kontrol edilmelidir. İlerleyen yaşlarda kalp hastalıkları görülme olasılığı olmaktadır. Bu gibi hastalıklara yakalanmasını önlemek adına kedinizin beslenmesine ve beslenirken ki kilosunun kontrollü olmasına, aşırı kilo almamasına dikkat etmelisiniz. Özellikle kısırlaştırma sonrasında kedilerde diyabet veye obezite görülme ihtimali daha da artmaktadır. Yine bu hastalıkları önlemek amacı ile kedinizin mama seçimine, beslenme sıklığına dikkat etmelisiniz.

 

Faydalanılan Kaynak

http://www.hayvansitesi.com/kedi/kedi-yasi-hesaplanmasi/

 


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder