28 Temmuz 2017 Cuma

Hayvan Besleme ve Çocuk Gelişimi - Hayvanların Çocuklara Faydaları

hayvan beslemeHayvanların çocukların ve yetişkinlerin hayatına sağladığı katkıların oldukça fazla olduğu bir gerçektir. Evlerde beslenen hayvanların çocuklara olan faydaları ise çocuğun küçük yaştan hayvanları sevmesi, onlardan sevgi görmesi, onlarla ilgileneren bakması ve bakımı ile ilgili sorumluluklar alması çocuğun yaşamında bir çok fayda sağlamaktadır. Hayvan besleme ve çocuk gelişimi ile ilgili detaylı bilgileri gelin birlikte inceleyelim…

Hayvan Besleme ve Çocuk Gelişimi Arasındaki İlişki


  • Hayvan besleme çocukların zihinsel gelişimlerine fayda sağlamaktadır.


Hayvanlar çocuklarda araştırma, analiz etme, ilişki kurma, problem çözme gibi becerilere fayda sağlar. Hayvanlar kendi aralarında bir çok cins, ırk özelliklerine sahiptir. Çocuklarımız ise evlerinde besledikleri hayvanların bu özelliklerini, diğer cinsler ile aralarındaki farkları vs. araştırarak, analiz ederek çeşitli bilgileri karşılaştırarak farkında olmadan kendi zihinsel becerilerini geliştirirler.
  • Hayvan besleme çocuklarda duygusal ve sosyal açıdan gelişim sağlar.


Evcil hayvan besleme çocuklarda gözlem yapma imkanını sağlamaktadır. Çocuklarımız aynı evi paylaştıkları evcil hayvanların kendi aralarındaki iletişimlerini gözlemlerler. Hayvanların da insanlar gibi mutlu, üzgün, hasta olabileceklerini anlarlar. Hayvanların bu gibi duygularının olduğunu bilen bir çocuk onlara karşı daha duyarlı davranacaktır. Evimizde beslediğimiz hayvanlarımızın bakımında çocuğumuza da pay vermemiz çocuğumuzun sorumluluk duygusunu da arttıracaktır. Kendi üstüne almış olduğu bakım görevlerini yaparak öz güven seviyesini arttıracaktır.


  • Çocuklarda dil gelişimini sağlamaktadır.


Çocuklar dış dünyadaki çevrelerine evlerinde yaşadıkları olayları anlatmaktan, yaşadıkları olayları paylaşmaktan zevk almaktadırlar. Evde bir hayvan besleyen çocuklar bu küçük arkadaşları ile yaşadıklarını çevresinde anlatarak, arkadaşları ile paylaşarak daha sosyal bir hal alır. Çevresi ile daha iyi iletişim kurabilir.
  • Çocuklarda fiziksel gelişime de fayda sağlar.


Çocuklar evde kendilerinden farklı canlıları gördüklerinde onları taklit edebilirler, onlarla oyunlar oynarlar, kovalamacalar, zıplamalar, atlamalar… Bu oyunlar çocuklarımızın kas gelişimlerinde büyük fayda sağlar.



Yukarıda özetle anlatmış olduğumuz faydaları örneklendirecek olursak;

Örneğin evdeki bir köpeğin, kedinin, kuşun yada herhangi bir hayvanın su kabına su koyma görevini üstlenen bir çocuk bu sorumluluk sayesinde ilerleyen zamanlarında ve kendi sosyal hayatında da sorumluluk alabilmeyi öğrenir. Bu da özgüvenini geliştirmesinde büyük fayda sağlar.

Örneğin evdeki kedisi ile köpeği ile oyunlar oynarken kedisinin veya köpeğinin yaptığı komik, eğlenceli veya farklı bir hareketi arkadaş çevresine anlatırken dil becerisini geliştirir, daha sosyal bir çocuk olur ve çevresi ile kolay iletişim kurabilen özgüvenli bir birey haline gelir.

Örneğin hayanların da duygularının, ihtiyaçlarının olduğunu bilen bir çocuk onlara karşı daha duyarlı davranır. Evdeki dostuna duyarlı davranan bir çocuk çevresindeki insanlara, arkadaşlarına da duyarlı davranmayı, onların ihtiyaçları olduğunda yanlarında olmayı ve elindeki bir şeyi çevresi ile paylaşabilmeyi öğrenir.

Psikologlar özellikle tek çocuklu ailelere evcil hayvan besleme durumunu önermektedirler. Bunun sebebi evde tek büyüyen çocuklar her istediklerini aldırabilirler, eşyalarını vs. paylaşacağı bir kardeşi olmayabilir. Bu şekilde tek başına büyüdükçe de çevresinde de eşyalarını paylaşmaktan çekinebilir. Evde beslenen hayvanın bu konuda ona büyük faydası olacaktır.

 

Faydalanılan Kaynak

http://www.fatihbelediyesiyedikulehayvanbarinagi.com/kose-yazarlari/evde-beslenen-hayvanin-cocuga-faydasi/

 


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder