31 Ağustos 2017 Perşembe

Köpekler Sahiplerini Neden Yalar

köpekler sahiplerini neden yalar sorusunun cevabıEvcil köpeklerin sahiplerini yaladığını gerek sosyal medyadaki videolarda gerek ise sokakta, çevremizde illa ki görmüşüzdür. Çoğumuz bu yalamaların sebebi konusunda tahminler yürütmüşüzdür. Bu tahminler arasında da en çok karşımıza çıkan sebep köpeklerin sahiplerine sevgilerini yalayarak gösterdiğidir. Köpekler sevgilerini yalayarak gösterebilirler, onların dilinde yalamak öpücük anlamına gelmektedir. Ancak bu ara sıra yalayarak sevgi gösterileri yapan köpekler dışında bu yalama işlemini abartabilen köpekler de mevcuttur. Sahibini yalayan bir köpek gördüğünüzde veya köpek sahibi iseniz köpeğiniz sizi yaladığında köpekler sahiplerini neden yalar sorusu aklınıza gelebilir.

Köpekler sahiplerini neden yalar sorusunun cevabı ile ilgili uzmanlar net bir sebep söylememektedir. Bunun bir çok sebebi olabileceğini düşünmektedirler. Biz de uzmanlar tarafından verilen muhtemel cevapları sizinle paylaşacağız.

Köpekler Sahiplerini Neden Yalar



  • Köpekler sevgilerini göstermek için sahiplerini yalayabilirler. Köpeğinizin sizi sevdiğini bu şekilde göstermesi sizi rahatsız etmemeli, tabii aşırıya kaçmadığı sürece. 😊 Onların dilinde bu yalamalar öpücük manasına gelmektedir. Köpekler yalnızca insanlara değil diğer köpeklere karşı da bu yalama eylemini gerçekleştirebilirler. Diğer köpeklere de aynı şekilde yalayarak sevgi gösterilerinde bulunabilirler. Köpekler bu yalama eylemini annelerinden öğrenirler.

  • Köpekler dikkat çekmek istediklerinde de insanları yalayabilirler. Siz farklı bir şey ile ilgilenirken canı sıkıldığında, başka bir sıkıntısı olduğunda vs. sizin dikkatinizi üzerine çekmek için sizi yalayabilir. Ancak bu dikkat çekme yalamalarına siz karşılık verdiğinizde köpeğiniz her canı sıkıldığında gelip sizi yalayabilir. Muhtemelen böyle bir durumun olmasını istemezsiniz. Bundan dolayı köpeğiniz sizi dikkat çekme amacı ile yalamaya başladığında hemen onunla ilgilenmemelisiniz. Yalaması bittikten sonra onunla ilgilenmelisiniz. Farklı bir iş ile uğraşırken gelip sizi yaladığında ona “Hayır” komutunu kullanmalısınız. Sizi ne zaman yalamaması gerektiğini öğrenmelidir.

  • Köpeğiniz sizi teninizin tadını almak amacı ile de yalayabilir. Teninizdeki tuzun tadını alıp ta bu tuzlu tadı sevmiş olma ihtimali de mevcuttur. Yine bu davranışını da istemiyorsanız ona “Hayır” komutunu kullanmalısınız.


Köpeklerin İnsanları Yalaması Zararlı mıdır?


Köpeklerin insanları yalamasında her hangi bir sakınca yoktur. Köpeklerin ağızlarında bazı bakteriler bulunmaktadır. İnsanların açık olan yaralarının vs. bu köpekler tarafından yalanması bu bakterilerin insanlara geçmesine sebep olabilir. Ancak günümüze kadar edinilen bilgilere göre köpek yalamasından dolayı hastalanan hiç kimse görülmemiştir.

Köpeklerin Sahiplerini Yalaması Nasıl Durdurulabilir?


Köpeğinizin sizi yalaması belki hoşunuza gitmeyebilir, belki sağlık açısından problemleriniz olabilir. Her ne sebepten olursa olsun köpeğinizin sizi yalamasını durdurmak için yapacaklarınız belli başlı şeylerdir.

Köpeğiniz sizi yalamaya başladığında ona bakarak elinizle onu nazikçe durdurmalısınız. Yalamasını durdurduktan sonra kalkıp yanından uzaklaşabilirsiniz. Bir süre bu şekilde devam ettikten sonra köpeğiniz sizi yalamayı bırakacaktır. Sizi yalamayı bıraktığında ona ödüller verebilirsiniz.



Veya hiç yalamamasını değil de ara sıra sizi yalamasını istiyorsanız bunun için de ona eğitim verebilirsiniz. Bu yalamalara bir isim verebilirsiniz. Öpücük, tatlı vs. farklı bir isim ile ona yalamasını istediğinizi belli edebilirsiniz. Bu kelimeleri söyleyip kendinizi yalatabilirsiniz. Örneğin kelimemiz “Öpücük” ise, siz ona “Öpücük” dediğinizde sizi yaladığında ona ödüller vererek buna alıştırabilirsiniz.

Köpeğiniz yalama işlemini daha da aşırı hale getirdiyse, psikolojik sorunlar da olabilir. Bu çok nadir görünen bir durumdur ancak yine de hiçbir şekilde köpeğiniz sizi, çevreyi vs. yalıyorsa bir veterinere danışmanızda da fayda olacaktır.

Faydalanılan Kaynak

http://www.hayatkolay.com/pet/kopekler-insanlari-neden-yalarlar/

 


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder