23 Ağustos 2017 Çarşamba

Hayvanlar Hangi Haklara Sahiptir - Hayvan Hakları Bildirgesi

hayvanlar hangi haklara sahiptirHayvanlar Allah’ın sessiz kullarıdır... Yaşamış olduğumuz dünyada insanların olduğu kadar hayvanların da yaşama ve özgürlük hakları vardır. Ancak çoğu insan hayvanların bu dünyada yeri olmadığını düşünmektedir. Ya da böyle düşünmese de onların sadece yemek olarak var olduklarını, insanların karınlarını doyurmak dışında bir amaçlarının olmadığını vs. düşünmektedir. Oysa ki küçük arkadaşlarımızın da en az insan hakları kadar kıymetli hakları bulunmaktadır. Hayvanların oyuncak olmadığının, bir yerlere hapis edilip kalmama haklarının olduğunun kanıtı olarak hayvan hakları ile ilgili bir bildirge yayınlanmıştır.

Hayvanlar Hangi Haklara Sahiptirler?



Hayvan Hakları Bildirgesi


Hayvan Hakları Bildirgesi 15 Ekim 1987 senesinde Paris’te UNESCO tarafından ilan edilmiş bir bildiridir. Bu bildiriye göre hayvan haklarını sıralayacak olursak;
  1. Tüm hayvanların dünyada insanlarla eşit derecede yaşama ve var olma hakları vardır.

  2. Tüm hayvanlar saygı görmeyi hak ederler. İnsanlar hayvanları göz göre göre yok edemezler. Hayvanlar insanlar tarafından bakılmalı ve korunmalıdır.

  3. Hayvanlar insanlar tarafından eziyete maruz bırakılamaz. Acımasız ve zalim işkenceler yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi gerekiyorsa bu işlem acısız ve hızlı bir şekilde yapılmalıdır.

  4. Hayvanlar kendi doğalarında, kendi yaşam alanlarında yaşayabilme özgürlüğüne sahiptir. Herhangi bir hayvanı tutup bir kafes içerisinde vs. dar bir alana hapsetmeye insanların hakkı yoktur.

  5. İnsanların etrafında daha çok görülen hayvanlar da özgür bir şekilde çevrede gezebilir ve yaşayabilirler. Doğal olarak üremele hakları da mevcuttur. Üremeleri kısıtlanamaz.

  6. İnsanlar sahiplendikleri hayvanları kendi ömür uzunluklarına göre yetiştirmeli ve yanına almalıdır. Bir hayvanı terk etmemeli ve sahibine alışmış bir hayvanı sahipsiz bırakmamalıdır.

  7. İş için kullanılan hayvanların dinlenme ve beslenme hakları vardır. Hayvanın sınırlarını zorlayacak kadar çalıştırılmamalıdır.

  8. Hayvanlarımız deneylerde kullanılamaz. Hiç bir şeyden haberi olmayan hayvanlara psikolojik olarak travma yaşatma ihtimali olan deneylerin tümü, hatta her türlü deney yasaktır.

  9. Bir hayvan beslenme amacı ile alınmış ise bu görev sonuna kadar yerine getirilmeli, ölüm zamanı geldiğinde ise acı çektirmeden ve hayvanı korkutmadan gerçekleştirilmelidir.

  10. Hayvanlar oyuncak veya sirk malzemesi değildir. Hayvanların insanlara eğlence amaçlı gösterilere dahil edilmesi hayvan haklarına aykırıdır.

  11. Mecburi bir durum olmadan bir hayvanın canına kıyılması hayvan haklarına ve yaşama karşı aykırıdır.

  12. Fazla sayıda yabani hayvanın öldürülmesi soykırım olarak görülür.

  13. Hayvanların ölümü de en az insanlar kadar önemsenmeli, televizyon dizilerinde, filmlerinde hayvanların ölüm sahneleri gösterilmemelidir.

  14. Hayvanlarda devlet tarafından korunmalıdır. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasa ile korunmalıdır.



İnsanların hayvanların da haklarının olduğunu öğrenmesi gerekmektedir. Hayvanların karne hediyesi, doğum günü hediyesi olarak alınabilecek varlıklar olmadığını öğrenmelidirler.

Her insanın elinden geldiğince en azından evde fazla kalan yemeklerini veya sularını sokaktaki sahipsiz, bakıma muhtaç hayvanlar ile paylaşması gerekmektedir. Bu bir insanlık görevidir…

Faydalanılan Kaynak

http://www.pau.edu.tr/deab/tr/sayfa/hayvan-haklari-bildirgesi

 


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder