5 Ağustos 2017 Cumartesi

Kedi Cinsleri - Evde Beslenebilecek Kedi Türleri

Günümüzde çoğu hayvan sever insanın evinde beslediği veya beslemek istediği hayvanlardan biridir kedi… Bu durum doğrultusunda da her on evden en az üçünde bir kedi besleniyor. Genellikle evlerde beslenen kedi cinsleri arasında Scottish Fold, Chincilla, Exotic Shorthair, British Shorthair gibi cinsler bulunmaktadır. Ancak bu makalemizde hem saymış olduğumuz cinsler hem de evlerde beslenebilecek diğer kedi cinsleri hakkında bilgi vermek istedik. Gelin bu kedi türlerine bir göz atalım…

Evinde kedi beslemeye karar veren her insanın illa ki aklına gelen ilk kediler arasında bulunan Scottish Fold ile başlayalım.


  • Scottish Fold Cinsi Kedi


    scottish fold kedi

Scottish Fold Kedileri kıvrık kulakları ve duman grisi renkleri ile meşhur olan kedilerdir. Bu cinsin yalnızca gri rengi yoktur, sarı, tekir, beyaz, krem renklerinde de karşımıza çıkabilirler. Ancak çoğu insan arasında Scottish Fold’lar gerçek adı ile değil “Gri Kedi” adı ile bilinirler. Bu tür kediler gerçek anlamda tam bir ev kedisidir. Malum sokakta muhtemelen hiç birimiz Scottish Fold cinsinde bir kedi görmemişizdir. Gerek para ile satılıyor oluşu, gerek kıvrık kulakları ile ekstra sevimli bir görünüme sahip oluşu olsun bu kedilerin evlerde tercih edilmesinde ve sokaklarda hiç karşımıza çıkmamasında büyük rol oynamaktadır. Sahipleri ile oyun oynamaktan, sahiplerinin ilgi odağı olmaktan hoşlanırlar. Evin içerisinde fazla, rahatsız edici şekilde hareketliliği yoktur. Miyavlama eğilimi de aynı şekilde çok yoktur. Evinizde rahatlıkla besleyebileceğiniz bir cinstir. Scottish Fold cinsi kediler ile ilgili daha fazla bilgi için “Scottish Fold Cinsi Kedi-Scottish Fold Özellikleri” makalemizi inceleyebilirsiniz.

  • Exotic Shorthair Cinsi Kedi



exotic shorthair kedi

Exotic Shorthairler insanlar tarafından İran Kedisi (Fars Kedisi) ile oldukça fazla karıştırılmaktadırlar. Buruşuk ama bir o kadar da sevimli olan suratları bu karışıklığı büyük oranda desteklemektedir. İran Kedisi de Exotic Shorthair gibi basık bir burna sahiptir. Bu cins kediler evin içerisinde devamlı bir arayış içerisindedirler. Meraklı ve aktif bir kedi türüdür. Bu kediler diğer kedilerden farklı olarak 3 yaşına gelene kadar yavru olarak geçerler. Diğer kediler 1 yaşını geçtiklerinde erişkin olarak geçmektedirler ancak Exotic Shorthairlerde durum biraz farklıdır. 3 yaşına gelene kadar henüz olgunlaşmazlar. Bu pofuduk kedilerin bakımı çoğu kedide olduğu gibidir. Haftada en az bir iki defa tüylerinin taranması gerekir. Düzenli olarak göz ve burun çevresi, kulak çevresi kontrol edilmeli ve nemli bez yardımı ile silinmelidir. Exotic Shorthair cinsi de evinizde rahat besleyebileceğiniz bir türdür. Exotic Shorthair cinsi kediler ile ilgili daha fazla bilgi için “Exotic Shorthair Cinsi Kedi-Exotic Shorthair Özellikleri” makalemizi inceleyebilirsiniz.

  • İran Kedisi (Fars Kedisi)



iran kedisi

Exotic Shorthair ile olan benzerliğinin yanında İran Kedisi, Ankara Kedisi ile de benzetilmektedir. Ancak Ankara Kedisi ile arasındaki fark İran Kedisi’nde tüy yoğunluğu ve tüy sıklığı daha fazladır. Akıllı, sakin ve eğitilebilir bir kedi cinsi olan İran Kedisi diğer kedilere göre kucakta olmaktan hoşlanırlar. Çoğu kedi kucağa alınmaktan hoşlanmazlar, kucağınıza aldığınız anda kıvranmaya, aşağı inme çabalarına başlarlar. İran Kedileri bunun tam tersini yaparlar. Bu kedilere Tembel Kedi” de diyebiliriz. Yaşları ilerledikçe daha ağır ve daha sakin bir karaktere bürünürler. Ancak tabii ki bu tembelliklerinin yanında oyun oynamaktan da çok zevk alırlar. Onunla sürekli ilgilenip oyunlar oynamanız hoşuna gidecektir. Bu kedilerin bakımları diğerlerine göre biraz daha zordur. Uzun, sık ve parlak tüyleri her gün taranma ihtiyacı duyar. Taranarak ölü tüyleri alınmalıdır. Alınmadığı takdirde bu tüyler kedinizin bağırsaklarında bazı rahatsızlıklara sebep olabilir. Burun şekilleri dolayısı ile burunda akıntılar meydana gelebilir. Buna önlem olarak düzenli olarak burun çevresi kontrol edilmelidir. Akıntı vs. gibi durumlarda nemli bir bez ile silinmelidir. İran Kedileri ile ilgili daha fazla bilgi için “İran Kedisi(Persian) Özellikleri ve Bakımı” makalemizi inceleyebilirsiniz.

  • Siyam Kedileri



siyam kedi

Siyam Kedisi evlerde en çok karşımıza çıkan kedi türlerindendir. Kül rengindeki tüylerinin yanında açık veya koyu kahverengi tüyleri ile güzel bir görünüme sahiptir. Ancak asıl güzellikleri bizce masmavi gözleridir. Siyam Kedilerinin %80’inin gözleri masmavi olarak karşımıza çıkar. Aslında evde beslenebilecek en uygun kedilerden biridir Siyam Kedileri. Tırnak çıkarma, pençe atma gibi huyları pek bulunmaz. Büyük bir tehlike hissetmediği sürece tırnaklarını minik patilerinin içerisinde tutarlar. Bu özellikleri sayesinde çocuklu evlerde veya farklı petlerin olduğu evlerde rahatlıkla beslenebilecek bir türdür. Aşırı bir bakım gerektirmezler. Yine haftada bir veya iki defa tüylerinin taranmasında fayda vardır. Tüylerinin taranması kedinizin kendini yalarken fazla tüy yutmasını engeller. Ölü tüylerden vücudunun arınmasını sağlar. Siyam Kedileri ile ilgili daha fazla bilgi için “Siyam Kedisi Özellikleri-Siyam Kedisi Bakımı” makalemizi inceleyebilirsiniz.

  • British Shorthair Cinsi Kediler



British Shorthair

British Shorthairler de evlerde en çok beslenen kedi cinsleri arasındadır. Oldukça popüler bir türdür. Bu tür kediler de gri renkleri dolayısıyla çok tercih edilmektedirler. Renklerinden dolayı Scottish Fold cinsi ile karıştırılabilmektedirler. Ancak belirgin farkları British Shorthairler kıvrık kulaklı olmazlar. Kulaklarının ucu yukarıya doğrudur ve yuvarlaktır. Yaşadıkları ortama kolay alışan British Shorthair cinsi kediler sakin ve ılımlı bir yapıya sahiptir. Zeki bir kedidir, fazla yaramazlık yapmazlar. Her kedi gibi oyunlar oynamaktan hoşlanırlar. (Ki kedilerin hayattaki tek amacı oyun sanırım. Yesinler, içsinler, oyun oynasınlar, yatsınlar! :) ) Bu ırkın da haftada bir veya iki defa tüylerini taramanız yeterlidir. Fazla bakıma ihtiyacı yoktur. Tüy yapısı çok uzun değildir, bundan dolayı aşırı tüy dökümü yoktur. British Shorthairler  ile ilgili daha fazla bilgi için “British Shorthair Cinsi Kedi-British Shorthair Bakımı” makalemizi inceleyebilirsiniz.

  • Van Kedisi



van kedisi

Van Kedisi bembeyaz tüyleri, biri kehribar, biri mavi gözleri ile genellikle karşımıza çıkarlar. Bu muhteşem güzellikteki kediler çoğu kedinin aksine su ile oynamaktan zevk alan, sakin ve sahibine bağlı bir kedi türüdür. Eski zamanlarda bu güzel ülkemizin güzel kedisi avcılık görevlerinde kullanılırlardı. Haşere avlamakta oldukça başarılı bir kedi cinsidir. Sizin görev vermenize gerek kalmadan çevresinde bir haşere gördüğü anda peşine takılıp onu avlayan bir türdür. Ortalama olarak 15 sene yaşarlar. Bu ırkın tüyleri haftada iki veya üç defa taranmalıdır. Bu işlem hem kedinizin ölü tüylerini yutmasına engel olur, hem de çevrenize dökülen tüy miktarını en aza indirmenizi sağlar. Her ikiniz açısından da faydalı bir durumdur. Van Kedileri ile ilgili daha fazla bilgi için “Van Kedisi Özellikleri-Van Kedisi Bakımı” makalemizi inceleyebilirsiniz.

  • Abyssinian Kedisi



abyssinian kedisi

Abyssinian Kedileri parlak ve kısa tüylere sahip olan bir kedi türüdür. Kedilerin %90’ı kendilerini sevdirmekten pek hoşlanmazlar. Oyun isteklerini dahi kendi canları istediklerinde belli ederler. Yani yatan, oturan bir kediyle oyun oynamaya kalkıştığınızda genellikle bu oyun girişiminizin sonu kedinizin yalnızca bir pati kaldırması, yerinden bir cm öteye oynamaması ve sizin pes edip yerinize oturmanızla sonlanmaktadır. İşte Abyssinian Kedileri de tam olarak bu özellikleri taşımaktadırlar. Canları istediği zaman size kendini sevdirirler, canları istediği zaman sizinle oyun oynarlar. Sakin, ılımlı bir kedidir. Sahibine ve yaşadığı ortama bağlı olurlar. Fazla tüy bakımı gerekmez. Haftada bir defa tüylerinin taranması onun için yeterli olacaktır. Abyssinian Kedileri ile ilgili daha fazla bilgi için “Abyssinian Cinsi Kedi-Habeş Kedisi” makalemizi inceleyebilirsiniz.

  • Ankara Kedisi (Angora Kedisi)



ankara kedisi

Yine güzel ülkemizin güzel mi güzel bir kedisiVan Kedisi ile birbirine oldukça benzeyen bir kedi türüdür. Göz renkleri, tüy yapısı ve dünyada bilinirlikleri dolayısıyla birbirine çok benzeyen iki türdür. Uzun ve parlak tüylere sahip olan Ankara Kedisi, Van Kedisi gibi tek gözü mavi, tek gözü farklı renkte gözlere sahip olabilir. Bu kedi türü de sahipleri ile oyun oynamaktan büyük zevk alan oyuncu, hareketli ve sevimli bir kedidir. Van Kedilerinden farklı olarak Ankara Kedisi su ile oynamaktan hiç hoşlanmaz. Hatta sudan nefret ederler. Haftada bir iki defa taramanız bu kediler için yeterli olacaktır. Kulaklarının çevresi, içi düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Kulaklarının içinde veya çevresinde akıntı, pislik meydana gelebilir. Bu durumlara karşı nemli bir bez ile kedinizin kulağını temizleyebilirsiniz. Ankara Kedileri ile ilgili daha fazla bilgi için “Ankara Kedisi-Angora Kedisi Özellikleri ve Bakımı” makalemizi inceleyebilirsiniz.

  • Mavi Rus Kedisi (Russian Blue)



mavi rus kedisi

Mavi Rus Kedileri gümüşümsü parlak gri renginde tüylere sahip oldukça sevimli bir görünümü olan kedi cinsleri arasındadır. Adından da anlaşılacağı gibi kökeni Rusya’ya dayanmaktadır. Bu ırk için Rusya’nın kuzey bölgesinde yaşamış ve soğuğa alışmış şeklinde söylentiler mevcuttur. Rusya’nın hava şartlarına alışkın, kalın tüyleri olduğu bilinmektedir.Ortalama olarak 15 sene yaşayan bu ırk kibar bir ırktır. Yaşadıkları ortama kolay uyum sağlarlar. Ancak bir ortama alıştıktan sonra bu ortamın değişmesi, sahiplerinin değişmesi hiç hoşuna gitmemektedir. Sahipleri ile oyun oynamaktan zevk alırlar. Sahiplerinin ilgi odağı olmak onları çok mutlu eder. Haftada bir veya iki defa tüylerini taramanız onlar için yeterli olacaktır. Ayda bir defa tırnaklarının kesilmesi gerekir. Mavi Rus Kedileri ile ilgili daha fazla bilgi için “Mavi Rus Kedisi-Russian Blue Özellikleri ve Bakımı” makalemizi inceleyebilirsiniz.

  • Bombay Kedileri



bombay kedisi

Simsiyah ve mat tüyleri ile dikkatleri üzerine çeken bir kedidir Bombay Kedisi… Bu ırk her kedi türü gibi sevgisini ve ilgisini sahiplerine çok belli etmemektedirler. Kendi canı istediğinde oyun oynar, kendi canı istediğinde sahibine kendini sevdirir. Sessiz ve sakin bir kedidir. Simsiyah tüylerinin yanında genellikle bakır renginde badem gibi gözleri vardır. Tüylerinin ana renkleri siyahtır. Bu ırk kedilerin bakımı da çok zor değildir. Haftada bir veya iki defa tüylerinin taranması onlar için yeterli olacaktır.

  • Chinchilla Kedileri



chinchilla kedisi

Chinchilla kedileri de İran Kedilerinin bir başka türü olarak bilinmektedirler. Genel özellikleri bakımından İran Kedisi ile aynı özellikleri taşırlar. Yalnızca İran Kedisinden daha minik ve tıknaz bir görünümü vardır. Bu ırk kediler sahiplerinin ilgilerini daima üzerlerinde isterler. Sahiplerine çok bağlı olurlar, onlarla vakit geçirmekten hoşlanırlar. Sakin ve sevimli bir karakter yapısı bulunan Chinchilla’ların miyavlamaları da insanları rahatsız edecek bir biçimde değildir. Nazik ve kibar bir sesi vardır. Uzun tüylere sahip olan Chinchilla’ların bakımları biraz daha zordur. Günlük olarak tüylerinin fırçalanması gerekmektedir. Fırçalanmadığı takdirde tüyleri birbirine karışıp düğümlenebilir. Bu da hem kedinizin psikolojik ve fiziki sağlığı açısından olumsuz bir durumdur. Hem de böyle bir güzelliği bozmayı siz de istemezsiniz diye tahmin ediyoruz.

  • Tekir Kediler



tekir kedi

Aslında en çok yuva ihtiyacı olan, en çok ilgiye ihtiyacı olan bir ırktır Tekir Kediler. İnsanların büyük bir kısmı cins kedi alma derdine düşerken sokaklarımızda yüzlerce tekir kedi hastalıklarla, hava şartları ile yaşam savaşı vermektedir. Tekir Kediler de genel özellikleri bakımından çoğu kediye benzer. Yalnızca Tekir’ler biraz daha aktif ve hareketli kedilerdir. Bu hareketli, oyuncu kediler de günde yaklaşık olarak 15-16 saat kadar uyumaktadırlar. Uykularından arta kalan saatlerinde kendilerini yalamak ve sahipleri ile oyun oynamak ile uğraşırlar. Bu tür kedilerin tüy bakımı oldukça kolaydır. Tüyleri haftada bir defa düzenli olarak tarandığında hem kedinizin ölü tüyleri yutarak bağırsak problemlerini engellemiş olursunuz, hem de siz çevreden sürekli kedi tüyü toparlamak zorunda kalmazsınız. Bu ırk kedilerde yetişkin kedilerin sokaktan alınıp ev ortamına adapte olmasını sağlamak bir hayli zordur. Ki bu tüm kediler için geçerlidir aslında ancak sokakta en çok karşımıza Tekir cinsi kediler çıktığından dolayı onlar için bu durum biraz daha belirgindir. Alacağınız Tekir Kedi’nin yavru olması ev ortamına kolay uyum sağlamasında büyük rol oynar. Tekir Kediler ile ilgili daha fazla bilgi için “Tekir Cinsi Kediler Özellikleri-Tekir Kedi Bakımı” makalemizi inceleyebilirsiniz.

  • Sfenks Kedileri ( Tüysüz Kedi )



sfenks kedisi

Asıl adı Sfenks Kedisi olan ancak insanlar arasında çoğunlukla “Tüysüz Kedi” olarak bilinen bu ırk genetik bir mutasyon sonucunda iki evcil kedinin çiftleşmesi ile ortaya çıkmıştır. Adından da anlaşılacağı gibi vücutlarında genel olarak tüy yok denebilecek kadar az tüyü vardır. Kısım kısım çok az tüyleri bulunmaktadır. Bu ırk kediler tüysüz olmaları dolayısıyla soğuk havalara alışkın değildir. Kışın bu ırk soğuktan korunmalıdır. Kedilerin %80’inde kıyafet giydirilmesi önerilmiyor ancak Sfenks Kedileri için bu durum daha farklıdır. Kışın, soğuk havalarda üşüyebileceğinden şüphelendiğinizde ona kalın kıyafet giydirebilirsiniz. Bu kediler Avrupa ülkelerinde “Terapi Kedisi” görevlerinde de kullanılmaktadır. Bunun sebebi bu ırkın çok sakin ve sevecen bir kedi olmasıdır. İlgiyi çok seven Sfenks Kedisi farklı görünümü dolayısı ile ister istemez ilgiyi üzerinde toplamaktadır. Bu ırk kediler tüysüz olmalarına rağmen haftada bir taranmalıdır. Bu ciltlerinin sağlığı için gereklidir. Vücutlarına gerekli losyonlar sürülerek nemlendirme işlemi yapılmalıdır. Sfenks Kedileri ile ilgili daha fazla bilgi için “Sfenks Kedisi-Tüysüz Kediler Özellikleri ve Bakımı” makalemizi inceleyebilirsiniz.

  • Norveç Orman Kedisi (Norwegian Forest)





Norveç Orman Kedileri İskandinav Yarımadası’nda ortaya çıkmış bir kedi türüdür. Uzun tüylü, peluş oyuncak gibi kürkleri vardır. Bu ırk kediler Maine Coon Kedisi ve uzun tüylü Tekir Kediler ile karıştırılabilmektedir. Kendilerine güvenen, her kedi de olduğu gibi biraz başına buyruk, dik kafalı bir kedidir. Ancak aynı zamanda sıcakkanlı bir kedi türüdür. Bu sıcakkanlı sevimli Norveç Orman Kedileri sıcakkanlılıklarının yanında oyun oynamaktan büyük haz alırlar. Günün 4-5 saatinde onlarla oyunlar oynasanız bıkmayabilirler. Çoğu kedide bulunan avcılık özelliği bu ırkta da mevcuttur. Yine kedilerin geneli için bahçeli evler daha uygundur ancak apartman dairesinde de yaşayabilecek türlerdendir. Bahçeli evin daha uygun olma sebebi kedilerin tüm gün evin içerisinde hapis olmamaları, bahçede doğalarında var olan avcılık yeteneklerini konuşturmalarının onlar için daha güzel, daha iyi bir yaşam tarzı olacağını düşünmemizdir… Norveç Orman Kedisi ile ilgili daha fazla bilgi için “Norveç Orman Kedisi-Norwegian Forest Özellikleri ve Bakımı” makalemizi inceleyebilirsiniz.

  • American Bobtail Kedileri



american bobtail

American Bobtail Kedileri duygusal yapılı, sevimli mi sevimli bir kedi ırkıdır. Bu ırk sahipleri ile büyük bir bağ kurarlar. Sahiplerinin sürekli yanında olmak isterler. Sahibinin ilgisinin sürekli üzerinde olması onlar için büyük bir huzur kaynağıdır. Bu ırk kediler tasma ile sokakta gezdirilebilecek kedi türleri arasındadır. Bu ırk kedilerin Siyam Kedisi ve Gri Tekir Kedi’nin çiftleşmesi sonucunda ortaya çıktığı söylenmektedir. Tüyleri uzun ve parlaktır. Tüylerinin uzun olmasına rağmen aşırı tüy bakımı gerektirmemektedir. Haftada bir iki defa taranması hem onun hem de sizin açınızdan iyi olacaktır. Kedilerin geneli mevsimsel olarak yaz aylarında aşırı tüy dökebilirler. Bu aylarda tüy tarama işlemini daha sık yapmanız daha iyi olacaktır. American Bobtail ile ilgili daha fazla bilgi için “American Bobtail Kedileri-American Bobtail Kedileri Özellikleri ve Bakımı” makalemizi inceleyebilirsiniz.

  • American Shorthair Kedisi





American Shorthair Kedileri’nin asıl kökenleri İngiltere olmasına rağmen insanlar tarafından Amerika olarak bilinmektedir. Dolgun ve belirgin yanaklı, sevimli bir görüntüsü olan bu ırk genellikle gümüş renkte karşımıza çıkar ancak gümüş rengi dışında siyah, kahverengi, krem rengi olarakta görebiliriz. Mutluluk kaynağı olarak bilinen bu ırk tam kıvamında bir kedidir. Ne çok yılışıktır, ne de çok soğuktur. Ancak oldukça hareketli bir kedidir. Uyku sırasında bile hareketli hallerde bulunabilirler. Ortalama olarak 15 ile 20 sene arasında yaşayan American Shorthair cinsi kedilerin haftada bir veya iki defa tüylerinin taranması gerekmektedir. Her ne kadar hareketli ve hiperaktif olsa da evde beslemek için uygun kedi ırkları arasındadır. American Shorthair ile ilgili daha fazla bilgi için “American Shorthair Kedileri Özellikleri ve Bakımı” makalemizi inceleyebilirsiniz.

Kedi Sahiplenmek İsteyenler Aşağıdaki Sayfaya Bakabilirler;

https://www.facebook.com/SahipsizseSenSahiplen/?fref=ts

 


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder