19 Ağustos 2017 Cumartesi

Jako Papağanı Özellikleri, Beslenmesi, Eğitimi, Hastalıkları

jako papağanı özellikleri ve bakımıJako Papağanı ismiyle bildiğimiz African Grey Parrots’lar, yani Türkçesi ile Gri Papağan’lar günümüzde en çok beslenen kuş türleri arasında yer alıyor. Jako Papağanı konuşma yeteneğinden dolayı daha çok tercih edilmektedirler. Diğer papağan cinsleri görünüm olarak daha dikkat çekici, daha renklidirler ancak Jako Papağanı konuşma yeteneği ile bu diğer papağanların güzel görünümlerini geride bırakıyor ve en çok beslenen papağan türlerinin en başlarında yer alıyor. Bu sevimli Jako Papağanı arkadaşlarımız sahiplerinin seslerinin birebir aynısını taklit edebilme yeteneğine sahipler. Taklit yapmakta ustalaşmış bu ırk normalde 20 ile 25 sene kadar bir ömür uzunluğuna sahiptir. Ancak nadiren 50-60 yaşlarına kadar yaşayanları da vardır. Bu ırk papağanlarda yaş tahmini biraz zordur. 4 yaşındaki bir papağan ile 50 yaşındaki bir papağanın görünümleri aynı sayılabilecek kadar benzerdir.

Jako Papağanı Beslenmesi


Jako Papağanı doğal yaşamlarında meyve ağaçları, yeşillikler arasında yaşarlar. Bu ağaçlara tünerler. Ancak ev ortamında beslenen bir Jako Papağanı da aynı şekilde meyve, yeşillik yemekten zevk alırlar. Evin içerisinde beslenen Jako Papağanı’na vermiş olduğunuz meyve ve sebzeleri iyice yıkayarak vermelisiniz. Bu ırk kuşlar maydanoz yememelidir. Sebebi ise maydanozun bu ırkta ishal yapmasıdır. Bunlar dışında kuşunuz için uygun yemi petshoplarda da bulabilirsiniz. Ancak yeminin yanında yine siz meyve ve sebze verebilirsiniz. Kafesinde bulunan su kabı her gün temizlenmeli ve yeni su koyulmalıdır.

jako papağanları ne yer

Alıştırma ve Konuşma Eğitimleri


Her kuşta ve daha doğrusu her hayvanda olduğu gibi Jako Papağanları da eve ilk geldiklerinde ilk bir kaç gün rahatsız edilmemeli, çok sıkılmamalıdır. İlk olarak ona yumuşak, sakin bir şekilde konuşarak yaklaşabilirsiniz. Aniden sesinizi yükseltmeniz, ani hareketler yapmanız onu korkutacak ve içine kapanık bir papağan haline getirecektir. Onun seveceği meyve ve yeşillikleri ona sakince yumuşak bir şekilde yaklaşarak vermelisiniz. Eğer mümkünse bu besleme ve eğitim verme işlemlerini belli bir kişinin yapması daha iyi olacaktır. Size ve evinize daha kolay alışmasını sağlayacaktır. Kafese ve elinize alıştırmak için kafesin içerisine elinizi sokmamaya özen göstermelisiniz. Elinizin yerine uzun bir sopa kullanabilirsiniz. Sopayı ona doğru yavaşça uzatınız ve sabırla sopanın üzerine çıkmasını bekleyin. Bu şekilde sabırla devam ettiğiniz sürece aranızdaki bağ ve güven artacaktır. Ona eğitim vermeniz daha kolaylaşacaktır. Ortalama olarak 1000 kelimeye kadar öğrenebilen Jako Papağanları’na bazı insanlar dillerine kesik atmaktadırlar. Bunun konuşmalarına faydalı olacağını düşünerek yapmaktadırlar ancak saçma bir inanıştan başka bir şey maalesef değildir.

Kuşunuza konuşma eğitimi vermeye kısa ve kolay kelimelerden başlayın. Eğitimleri her gün tekrarlayın. Öğrendikleri kelimeleri sürekli tekrar ettirin. Tekrar ettirmediğiniz takdirde unutma ihtimalleri vardır.

papağanlar neden tüylerini yolar

Jako Papağanları Tüy Yolma Sebepleri Nelerdir?


Papağanların genelinde tüylerini yolma girişimi görülebilir. Peki nedir papağanlarda tüylerini yolmalarına sebep olabilecek durumlar?
  1. İlk olarak kuşunuz karaciğer veya böbrek rahatsızlığı geçiriyor olabilir.

  2. Bakteri veya viral bir hastalık geçiriyor olabilir.

  3. Kuşunuz parazit kapmış olabilir veya bir mantar rahatsızlığı geçiriyor olabilir.

  4. Düzensiz beslenmeden kaynaklı vitamin eksikliği tüylerini yolmasına sebep olabilir.

  5. Kuşunuz çok fazla sigara dumanına maruz kalmış olabilir.

  6. Kuşunuzun kanatlarından birinde uygun olmayan bir kesim şekli olabilir.

  7. Hormonal dengesizliklerden kaynaklı tüylerini yolabilir.

  8. Kuşunuzun psikolojisini bozacak bir darlıkta kafes, dar alanlarda hareketsiz kalmasından dolayı tüylerini yolabilir.

  9. Yetişkin kuşlarda yeni bir sahip ile tanışma aşamalarında tüy yolma görülebilir.

  10. Çiftleşme mevsimlerinde tüylerini yolabilirler.


Jako Papağanı Fiyatları

Jako Papağanları petshoplarda veya internette sahiplendirme sitelerinde 1500 TL'den başlayarak 5000 TL'ye kadar satılmaktadır.

Faydalanılan Kaynak

https://www.meleklermekani.com/threads/jako-papagan-bakimi-hakkinda-bilgiler.231212/

 


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder