15 Ağustos 2017 Salı

Kedi Sesi - Kedilerin Çıkardığı Sesler Ne Anlama Gelir?

Kediler ve diğer hayvanlar konuşamadıklarından dolayı isteklerini ve dertlerini farklı sesler çıkartarak anlatmaya çalışırlar. Kediler de dertlerini miyavlayarak anlatan canlılardır. Ancak bir kediden bir sürü ses tonunda bir sürü miyavlama, tıslama, gırlama gibi sesler çıkabilir. Kedi sesi oldukça enteresan bir sestir aslına bakarsanız. Her tonda her çeşitte ses çıkarabilen kediler bazen bir bebekle aynı sesleri çıkarır, bazen insan gibi sesler çıkartabilir. Kedi sesi veya kedilerin çıkardığı sesler ne anlama gelmektedir? Gelin bu sorunun cevabını birlikte inceleyelim…

Kedi Sesi veya Kedilerin Çıkardığı Sesler Ne Anlama Geliyor?


1 – Gırlamaları (Mırlamaları) Ne Anlama Gelir?


[embed]https://www.youtube.com/watch?v=4pc39Z4pxi8[/embed]

Bilim insanları ve veterinerler kedilerin çıkardığı bu gırıl gırıl gırlamaların tam olarak neden dolayı olduğunu çözebilmiş değiller. Ancak tam çözülmese de bu gırlamaların nedeni olabilecek maddeleri açıklamışlardır.

Kedi gırlamasında kediler gırtlaklarını, diyaframlarını ve bazı organlarını kullanırlar.

Genellikle çoğu kedi sever tarafından bilinen gırlama sebebi kedilerin mutlu olduklarında gırlamasıdır. Bu bakış açısının ev kedileri için doğru olduğu ve yavru kediler annelerinden süt emerken de gırladıkları da söylenmektedir. Georgia Üniversitesi öğretim görevlisi Sharon Crowell’de bu fikri savunmaktadır. Kedilerin mutlu oldukları esnada gırladıklarını söylemektedir. Ancak bu gırlamaların farklı şekillere dönüşmesinin kedilerin kendilerini kötü hissetmesinden de kaynaklanabileceğini belirtiyor. Siz de eğer kedinizde gırlarken farklı bir durum sezdiğinizde veteriner hekiminize danışmalısınız.

2 – Miyavlamaları Ne Anlama Gelir?


Yukarıda da belirttiğimiz gibi kediler tüm isteklerini ve dertlerini miyavlayarak anlatmaya çalışan canlılardır. Çoğu zaman bu miyavlamalar kedilerin biz insanlardan bir isteklerinin olduğu manasına gelmektedir. Yine Georgia Üniversitesi’nden Sharon Crowell bu miyavlamalar ile ilgili kedilerin size bakarak miyavlamasının sizden mama, su, sevgi, ilgi beklemesinden kaynaklı olduğunu; bir kedinin farklı bir kediye miyavlamasının ise selam verme anlamına geldiğini belirtmiştir.

Kedinizde yüksek sesle miyavlama durumu var ise eğer bu kedinizde işitme kaybı olma ihtimalini göstermektedir. Veya kediniz uzun uzun miyavlıyorsa bu da bir kedinizde veya onun çevresinde bir sıkıntının olduğunu gösterebilir. Kediniz uzun uzun miyavladığında örneğin çamaşır makinanızda su kaçağı vs. gibi durumlar olabilir. Öncelikle evde bir terslik olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Veya kediniz sürekli miyavlıyorsa bu da bir sağlık problemini gösteriyor olabilir.

3 – Acıklı Bağırmaları Ne Anlama Gelir?


Çoğumuz kedilerin bebek ağlaması gibi veya insan gibi değişik bir şekilde bağırmalarını duymuşuzdur. Kediler bu acıklı bağırmaları genellikle bir başka kedi ile kavgaya girişeceği zaman çıkarmaktadırlar. Kavga etmeye başlamak üzere olan kediler bu bağırmalardan sonra birbirlerine tıslayabilirler.

Acıklı acıklı bağırıyorsa bu çiftleştirilmesi gerektiğinin işareti de olabilir.

Veya bir başka sebep olarak kedinizin bir ağrısı veya huzursuz olduğu bir durumu da olabilir.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=wOVIrjn_6F8[/embed]

4- Titrek Titrek Ötmeye Benzer Ses Çıkarmaları Ne Anlama Gelir?


[embed]https://youtu.be/ye1lZxbutc0[/embed]

Genellikle evlerinde kedi besleyen insanların farkedeceği bir sestir bu. Kediniz garip garip yukarıdaki videodaki gibi kesik kesik, titrek bir şekilde sesi kısılmış kuş ötüşüne benzer öterler. Bu çıkan kedi sesi ise kedinizin bir sinek veya bir kuş peşinde olduğu anlamına gelmektedir. Muhtemelen kediniz kuş veya sinek gördüğü esnada onu avlamak istemenin vermiş olduğu heyecan ile bu sesleri çıkarmaktadır.

5 – Tıslamaları Ne Anlama Gelir?


[embed]https://www.youtube.com/watch?v=FAauUnUClIU[/embed]

Kedilerde yine genellikle evlerinde besleyen insanların farketmiş olabileceği tıslama sesi de insanları ürküten bir kedi sesi olabilir.

Bu kedi tıslamaları yılanların tıslamalarına benzetilir. Bu tıslama sesi kedinizin gergin, ürkmüş ve her an saldırı yapabileceğinin işaretidir. Kediniz bir şeye sinirlendiğinde tıslayabilir. Bu kızmış olduğu şey kedinizin tıslaması ile birlikte ortadan kalkmazsa kediniz sinirlendiği şeye doğru saldırıda bulunabilir. Bu tıslamalar ile birlikte kedilerde tüylerde kabarma, kuyruğunu kabartma da görülür.

6 - Hırlamaları Ne Anlama Gelir?


Kedi sesi veya sesleri arasında hırlama da aynı tıslama gibidir. Ancak daha belirgin bir sestir. Bu seste genellikle istemedikleri bir durum olduğunda çıkardıkları bir sestir. Uzun zaman yalnız kaldıktan sonra, korktuklarında veya bir rahatsızlıkları olduğunda hırlayabilirler.

7 – İnlemeleri – Ağlamaları Ne Anlama Gelir?


15 adet kedi sahibi olan bir veteriner kedilerde ağlamaya benzer seslerin kedinizde stresli bir durum olabileceğinin işareti olduğunu söylüyor. Örneğin kediniz bir odada oyun oynarken bir şekilde yanlışlıkla kapıyı kendi üzerine kapatıp odada kapalı kaldığında ağlamaklı bir ses duyabilirsiniz. Bundan dolayı kedinizde ağlamaklı bir miyavlama sesi duyduğunuzda kesinlikle onunla ilgilenmelisiniz.

Faydalanılan Kaynak

http://kirmizitilki.com/2017/01/12/kedilerin-cikardigi-seslerin-anlami/

 

 


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder