31 Ağustos 2017 Perşembe

Kediler Neden Çok Uyur? - Kedilerde Çok Uyuma Sebepleri

kediler neden çok uyur sorusunun cevaplarıKedilerin uyku sevdalısı olduğunu bilmeyen yoktur herhalde… Minik bir evcil kediden tutun ormanlar kralı aslanlara kadar tüm kedi cinsleri sıcak bir yerde saatlerce uyumaya bayılırlar. 24 saatlik bir günün yaklaşık 18 saatini uyuyarak geçiren bu arkadaşların uykuyu neden bu kadar sevdiğini bir çok kişi illa ki düşünmüştür. Peki gerçekten kediler neden çok uyur? Uykuyla bu kadar sıkı bir bağlarının olmasının sebebi nedir? 😊

Kediler Ne Kadar Uyurlar?


Kediler uykuya dalma, uyku moduna geçme konusunda en başarılı canlılardandır. Ancak bu kadar uykuyu sevmelerine rağmen kediler her an tetiktedir. Her ne kadar uyusalar da kedilerin uykuları oldukça hafiftir. En ufak bir çıt sesi duyduklarında kulakları dikmiş çevreyi incelemeye başlamış olurlar. Her an tetikte olan bu arkadaşlarımız bunu hayatta kalma içgüdülerinden dolayı yapmaktadırlar. Çevrelerinde bir ses duyduklarında bir tehlike olup olmadığını kontrol ederler, dikkatlerini çekecek bir şey olmadığında, bir tehlike durumu hissetmediklerinde uykularına kaldıkları yerden devam ederler. Sokaktaki kediler muhtemelen daha çok çeşitli ses ve gürültüye maruz kaldıklarından evcil kedilere göre daha az uyumaktadırlar. Tabii daha az dediğimiz yine bir saat az veya iki saat daha azdır. 😊 Evcil kediler genellikle ev ortamına alışkın olduklarından, evdeki seslere alışkın olduklarından dolayı her sese kalkıp korkmazlar. Evcil kediler yiyip, içip, uyuyup, oyun oynayarak yaşam sürdürürler. Ancak bu yaptığı faaliyetlerin %70i uykudur. Yukarıda da belirttiğimiz gibi kediler 24 saatin yaklaşık 16-18 saatini uyuyarak geçirmektedirler.



Çoğu kedi gündüzlerini uyuyarak, gecelerini ise daha aktif geçirirler. Daha doğrusu gecelerden ziyade şafak vaktinde daha çok aktif olurlar. Bu onların genlerinden gelen bir durumdur. Sabah 5,6 sularında kapınıza dayanan bir kediniz varsa bunu çok yadırgamamalısınız. Kedilerin %80i aynı şeyi yapıyor…

Gelelim kedilerin bu kadar çok uyumalarının asıl sebeplerine…

Kediler Neden Çok Uyur?


  • Canı sıkılıyor olabilir. Kediler bildiğiniz üzere çok çabuk sıkılıp bunalan canlılardır. Çevresinde oyun oynayabileceği kimseyi bulamadığında veya keşfedecek bir şeyler bulamadığında çareyi uyumakta bulabilir. Evcil kediler genellikle yalnız kaldıklarında bu yalnızlık sürelerinin çoğunda uyurlar. Kediniz yalnız kalacaksa eğer evden giderken ona çevreye oyuncaklar vs. bırakabilirsiniz. Petshoplardan onun için hareketli oyuncaklardan temin edebilirsiniz. Veya eğer alma imkanınız varsa ikinci bir kedi evdeki kediniz için çok faydalı olacaktır. Onun için hem bir oyun arkadaşı, hem de yalnızlığını paylaşabileceği bir dost olacaktır.


  • Şişman kediler çok uyuyabilir. Şişman, gereğinden fazla kilolu olan kediler diğer kedilere göre daha uyuşuk ve ağır olurlar. Yaptığı hareketler diğer kedilere göre daha yavaş olabilir. Obezite hastalığına sahip bir kedi normal bir kedi kadar enerjik olmayabilir. Bu hareketsizlik hali kedinizde obezin iyice ilerlemesine sebep olabilir. Bu da daha farklı sağlık problemlerine sebep olabilir.

  • Avcılık yapmış, yorulmuş olabilirler. Kediler genleri gereği yırtıcı canlılardır. Eğer dışarıya çıkıp gelen bir kediniz varsa dışarıda bir av peşinde koşturup enerjisini tüketmiş olabilir. Sürekli evde yaşayan bir kediniz varsa da evin içerisinde bir sinek peşinde koşturmuş olabilir. Yorulup uyuyabilirler.

  • Bir hastalığı olabilir. İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da hastalıklar meydana gelebilir. Ve hayvanlar da yine insanlar gibi hastalandıklarında daha yorgun ve halsiz hissedebilirler. Bu durumda da normalden daha çok uyuyabilirler. Kedinizde her günkünden fazla uyuma farkederseniz veteriner hekime danışmanız faydalı olacaktır.


  • Kediniz yavru ise daha çok uyur. Yavru kediler yetişkin kedilere göre daha çok uyurlar. Yeni doğan yavru kedi neredeyse tüm gün denebilecek kadar uyurlar. Bu durum da tıpkı insanlar gibidir. Bebekler yetişkin insanlara göre daha çok uyurken kediler de de bebek kediler daha çok uyur…

  • Kediler neden çok uyur sorusunun bir diğer cevabı da onların hava durumlarından etkilenmeleridir. Evcil kediler her ne kadar yağmurda, soğukta vs. kalmasalarda kapalı havalarda kediler daha uykulu olabilir. Soğuk bir havada sıcak bir kalorifer, sıcak bir battaniye üstü bulduğunda hemen mayışıp kalabilir.


Faydalanılan Kaynak

http://www.siradisibilgiler.com.tr/hayvanlar/kediler-neden-cok-uyur-h665.html


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder