2 Haziran 2017 Cuma

Pitbull Cinsi Köpek - Pitbull Köpek Özellikleri

pibull köpekPitbull Köpek Görünümü

Güçlü vücuduyla ön plana çıkan bir köpek cinsi olan pitbull cinsi köpek göründüğü gibi oldukça fazla güce sahiptir. Kaslı bir yapısı vardır. Çeneleri ve alın yapısı belirgindir. Çeneleri o kadar güçldür ki çeneleri ile 1 – 2 ton ağırlık basılabilmektedir. Göğüs kısmı derin bir şekildedir. Kulakları kestirilmelidir genellikle. Kuyrukları da kulaklar gibi kesilebilmektedir. Göz ve vücut renkleri çeşit çeşit renklere sahip olabilir ancak çoğunlukla beyazlardır. Tüyleri kısadır, ancak kalındır. Erkek pitbull köpek 45 – 60 cm, dişi pitbull köpek 38 – 40 cm arasında boy uzunluğuna sahiptir. Genelde pitbull köpek kiloları 14 – 32 kg arasında değişmektedir.

Pitbull Köpek Karakteri


Fazlasıyla cesur ve hareketli bir köpektir. Bekçi olarak rahatlıkla kullanılabilir. Savunma ve korunma konusunda oldukça iyidir.  Düşmanı ile sonuna kadar savaşır. Savaşma konusunda çok iyi bir eğitim verilmesi gerekir. Yabancılar ile anlaşmalarında iyi niyetli insanları ayırt edebilmelidir. Sahibine çok bağlıdır. Fazlasıyla atletik, dayanıklı, heyecanlı, güçlü bir köpektir. Tüm bunların yanında bir o kadar da uysal bir köpektir. Özellikle çocuklar ile iyi anlaşır. Egzersize çok ihtiyaçları olur. Egzersizleri yeteri kadar yapılmadığında kilo alarak obez olma ihtimalleri vardır. Sahibine bağlılık konusunda bir çok köpek cinsini geride bırakırlar. Özellikleri bakımından apartman hayatına uygundur ancak bahçeli bir ev pitbull için daha uygun olacaktır. Soğuğu pek sevmezler. Sokakta gezdirilirken tasmasız kesinlikle gezdirilmemelidir.

Pitbull Bakımı ve Beslenmesi


Tüyleri kısa olduğundan tüy bakımı kolaydır. Bir fırça ile düzenli aralıklarla taranma yapılabilir.

Beslenmesi ise genelde yavrularda genellikle kuru mama ile tanışma anne mama kabu etrafında dolaşırken patilere bulaşan ıslatılmış kuru mama yalaması ile olmaktadır. Yavru 6 haftalık olduğunda sütten kesilirler. 4 – 5 haftalık olduklarında yavaş yavaş kuru mamaya alışmaya başlarlar. Yavruların gelişimi için besin ihtiyacı yetişkinlere göre biraz daha fazladır. Bundan dolayı beslenmelerine çok dikkat edilmelidir.  Beslenmeleri konusunda veteriner hekimler tarafından öngörülen şekilde beslenmelerine dikkat edilmelidir.pitbull köpek

Kökeni


Pitbull köpek Amerikan Pitbull Terrier ve Bolldog köpeklerinin çiftleşmesi ile ortaya çıkmıştır. Canis lupus familyasına aittirler. Eski yazılı kaynaklar ve figürlere dayanarak  bazı araştımacılara göre Bulldog kökenine sahip olduğu savunulmaktadır. Figürlerdeki köpek görüntülerinde bugünkü Pitbull görüntüsüyle aynı olduğu ve dövüş için kullanıldığı anlaşılmaktadır. Birçok yeteneğe sahip bu köpekler koruma, iş köpeği, çoban köpeği, avcılık ve polis köpeği olarak kullanılmaktadır.

Ülkemizde ise 3 bin tanesi İstanbul'da olmak üzere 12 bin üzerinde Pitbull köpek olduğu tespit edilmiştir.  2010 yılında Meclis'in insanlar zarar görüyor talimatı doğrultusunda 5199 Hayvanları Koruma Kanunun 14. maddesinde tehlikeli olarak sıralanan Pitbull Terrier, Japanse Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasilerio cinsi köpeklerin sahiplenilmesi, satışı, reklamı ve dövüştürülmesi yasaklanmıştır.

https://www.youtube.com/watch?v=yZVChD-I5_s

Kaynak olarak alttaki linkler kullanılmıştır

http://www.milliyet.com.tr/uc-bakanliktan-pitbull-genelgesi-gundem-1255894/


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder