6 Haziran 2017 Salı

Kedi Tırmalaması Sorunu ve Çözümü - Kedi Tırmalaması Nasıl Durdurulur

kedi tırmalamasıKediler tüm işlerinde patilerini ve doğal olarak tırnaklarını kullanmaktadır. Kendilerini yalarken, mama yerken, çevredeki yenilikleri keşfederken dahi tırnaklarını kullanabilirler. Ancak kedilerin aslında doğal olan bu davranışları bazen evlerimize ve bize zarar verebilmektedir. Kedi tırmalaması sizin için çözülmesi gereken bir problem haline gelir. Mobilyalara, size zarar vermemeleri gerektiğiini öğrenmeleri gerekmektedir. Kedi tırmalaması sorunun çözmek için öncelikle kedinizin hangi amaçla tırnaklarını kullandığını anlamalısınız. Ona uygun şekilde tırmalama eğitimi vermeniz gerekmektedir.

Kedi Tırmalaması Sorunu Çözümleri Nelerdir?


  • İlk olarak kedi tırmalaması sorununun nedenini öğrenmelisiniz. Kedinizin neden tırmaladığını çözmelisiniz. Mobilyalarınızı tırmalama tahtası olarak kullanıyor olabilir. Oyun olsun diye yüzünüze tırnak atıyor olabilir. Sabahın erken saatlerinde sizi uyandırmak için tırmalıyor olabilir.

  • Kedi tırmalaması sorununa kedinize farklı alternatifler sunarak çözüm sunabilirsiniz. Tırmaladığı eşyaların dışında ona tırmalama tahtası, tırmalama paspası gibi alternatifler alabilirsiniz. Onlara alıştırabilirsiniz. Kediler tırnaklarını gererek keskinleştirmek için doğaları gereği tırmalarlar. Kedinizi bu alanlara alıştırmak için kedi nanesi kullanabilirsiniz. Tırmalama tahtasının veya paspasının yanına veya üstüne kedi nanesi asarak kedinizi o alana çekebilirsiniz. Kediniz alanını kullandığında ona ödüller verebilirsiniz. Dışarıdaki kediler bu işlemi ağaçlarla vs. yapabilirler. Ancak evcil kedilerimiz için böyle bir imkan olmadığından dolayı evcil kediniz kedi tırmalaması işlemini mobilyalarda, halılarda vs. yapabilir. Kedilerinize evlerde cezalandırarak, vurarak eğitim vermeye çalışmamalısınız.

  • Kediniz sizi tırmaladığında sizden bir isteği olabilir. Mama istiyor olabilir, oyun oynamaya çalışıyor olabilir. Kediniz sizi tırmaladığında onunla oyun oynamaya başlarsanız buna alışır ve sizi sürekli oyuna tırmalayarak davet eder. Veya kediniz sizi tırmaladığında mama verdiğinizde onu ödüllendiriyorsunuz diye anlayabilir yine sürekli sizi tırmalayarak mama isteyebilir. Bu tırmalamalara tepki vermeyin. Görmezden gelin. Kediniz sizi tırmalamaktan vazgeçtiğinde mama verin veya oyun oynayın. İstikrarlı bir şekilde böyle devam ettiğinizde kediniz tırmalamanın işe yaramadığını anlayacaktır.

  • Kedinizi sadece o size bulaştığı zaman değil normal zamanlarda da oynatın. Ona oyuncaklar ve uyarıcı objeler alabilirsiniz. Onu gün içerisinde bir kaç defa oynatarak, kovalamaca oynayarak meşgul etmelisiniz. Enerjisini bu şekilde atıp mobilyalara, halılara, size zarar vermekten vazgeçebilirler. Kedinizin canının sıkılmasına müsade etmemelisiniz. Kedilerin canı sıkıldığında nereye sataşsam, nereyi dağıtsam diye düşünen canlılar olduğunu unutmayınız. 😊


 
Faydalanılan Kaynak

http://nasilkolay.com/bir-kedinin-etrafi-tirmalamasi-nasil-onlenir

 


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder