10 Haziran 2017 Cumartesi

Aksaray Malaklısı Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

aksaray malaklısıAksaray Malaklısı Anadolu’dan gelme bir köpek ırkıdır. 17. Yüzyılda ortaya çıkmıştır. Malak sözcüğü genelde manda yavrularına verilen isim olarak bilinir ancak Aksaray’da dudak yada yanak manasına gelmektedir. Aksaray Malaklısı ırkı köpekler 17. Yüzyıldan bu yana bulunmaktadır ancak bu ırk köpekler Kangal köpekleri ile çok karıştırıldığından yeni yeni popülerlik kazanmıştır. Günümüzde popüler olmasının sebepleri arasında bir kaç sene öncesinde Aksaray Belediye Başkanı tarafından Recep Tayyip Erdoğan’a hediye edilen yavru Aksaray Malaklısı köpekleridir.

Bu ırk köpekler Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde “Anadolu Aslanı”  olarak geçmektedir.

Aksaray Malaklısı Görünümü


Kangal köpeğine olan benzerliği ile öne çıkan Aksaray Malaklısı aslına bakarsanız Kangal köpeğine göre daha büyük yapılı bir köpektir. Erkek cinslerinde boy 120 ile 130 cm arasında, kiloları 80 ile 120 kg. arasında değişiklik gösterebilir. Dişilerde ise boy 100 ile 110 cm arasında, kilo ise 55 ile 85 kg. arasında değişiklik gösterir. Aksaray Malaklısı kısa tüylü bir kürke sahiptir. Kısa tüyleri oldukça sık şekildedir. Kafa yapısı büyüktür. Kulakları aşağıya doğru sarkar ve fazla uzun değildir. Vücudunun ve kafasının iriliği dolayısıyla çene kısmı kat kat durmaktadır. Kürkünün rengi krem, kahverengi olabilir. Dudakları aşağıya sarkık durur. Vücuduna orantılı olarak göğüs kısmı geniştir, bacakları ise kalın br yapıdadır.

Aksaray Malaklısı Karakter Yapısı


Bu ırk köpekler oldukça iri, büyük köpeklerdir. Vücudunun tüm her yeri diğer köpek cinslerine göre çok daha büyüktür. Ancak bu iri ve ürkütücü görüntüsünün tam aksine tanıdığı insanlara çok bağlı, sakin ve ılımlı bir köpektir. Yabancılara karşı mesafeli olabilir. Yeni tanıştığı bir insanın kötü bir amacı olduğunu anlayabilir ve saldırıya başlayabilir. Oldukça güçlü olan Aksaray Malaklısı saldırıya başladığında durdurulması zor bir köpektir. Saldırdığı kişinin küçük yaralarla atlatma ihtimali oldukça düşük bir ihtimaldir. Koruma güdüsü kuvvetli olan bu köpekler cesur bir karakter yapısına sahiptir. Çevresinde bir sorun, tehlike görmediği takdirde sakin ve ılımlı bir köpek olarak yaşamına devam eder.

Bakımı


Vücudunun iriliğini gördüğünüzde bakımının zor olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak büyük vücuduna rağmen bakımı zor olmayan bir köpektir. Tüyleri kısa yapıdadır. Bu tüylerin haftada bir defa taranması yeterlidir. Anadolu’da bu ırk köpeklere arpa unu, süt, kemik suyu ve yumurta karışımından mama hazırlarlar. Bu hazırlanan mamaya “Yal” ismini vermişlerdir. Günde iki defa bu mama ile beslenmelidir.

Yavru Malaklılar 24 ayda büyürler, gelişim süreci ise 42 ay sürer. Bu süreçlerde yavruların beslenmesi daha önemlidir, dikkat gerektirir.

Aksaray Malaklısı Fiyatları


Bu ırk köpekler Aksaray’da Aksaray Malaklıları Geliştirme Derneği tarafından korunmaktadır. Bu dernek Malaklı köpeklerine 7000 TL ile 50000 TL arasında fiyat biçmiştir.

 

Aksaray Malaklısı ile ilgili videoya aşağıda izleyebilirsiniz.

[embed]https://youtu.be/wEW-Tg-nZek[/embed]

Faydalanılan Kaynak

http://www.kopekcinsleri.biz/aksaray-malaklisi-kopegi-ozellikleri/


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder