22 Haziran 2017 Perşembe

Köpeklerde Mantar Nedeni, Belirtileri ve Tedavisi

köpeklerde mantarKöpeklerde mantar hastalığı en çok rastlanan köpek rahatsızlıkları arasında yer almaktadır. Köpeklerde mantar hastalığının birden çok türü bulunur. Mantar hastalığının etkeni köpeklerin kıl köklerine yerleşerek ikincil bakteriyel enfeksiyonlar ile birleşir ve bunun sonucunda da köpeklerde mantar hastalığı ortaya çıkar. Bunun yanında da mantardan dolayı kıl kökü iltihaplanması durumu karşımıza çıkar.

Köpeklerde Mantar Hastalığı Neden Olur? Nasıl Bulaşır?


Mantar enfeksiyonu bulaşıcı bir hastalıktır. Bulaşması birden çok şekilde olabilir.
  • Mantar enfeksiyonunu kapmış olan başka bir köpekten bulaşabilir.

  • Mantar enfeksiyonu geçirmiş olan bir hayvanın kullandığı bir eşya, havlu, tarak gibi şeyler aracılığıyla bulaşabilir.

Köpeklerde Mantar Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?


Mantar enfeksiyonu köpeklerde farklı şekillerde görülebilmektedir. Bir köpek çok belirgin belirtiler gösterirken diğer köpek hafif belirtilerle kendini gösterebilmektedir. Pullanma ve cilt yanığı şeklinde kendini gösterebilen bu enfeksiyon köpeklerde baş, boyun, kulak dibi, patiler ve farklı bölgelerde görülebilmektedir.

Bu enfeksiyon genç yaştaki kedi ve köpeklerde daha sık görülmektedir. Barınaklarda, pet shoplarda görülme oranı daha yüksektir. Bunun sebebi hastalığın yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi bulaşıcı olmasıdır. Bir köpekten veya kediden diğerine kolaylıkla bulaşabilen bir hastalıktır.

Köpeklerde mantar hastalığında tüy dökülmesi meydana gelmektedir. Bu tüy dökülmesi bölgesel olarak görülür. Dairesel şekillerde tüyler dökülür ve zamanla o bölge tüysüz kalır.
  • Köpeklerde mantar hastalığının en başta gelen belirtisi kaşıntı ve kızarıklıktır. Kaşıntı günden güne artabilir veya azalabilir.

  • Köpeğinizin tüylerinde dökülmeler görülebilir. Bölge bölge tüy dökülmeleri meydana gelebilir. Dökülen tüylerin olduğu bölgelerde tüy kırılması ve kepeklenmelerde meydana gelebilir.

  • Köpeklerde mantar enfeksiyonu ile birlikte köpeğinizin tırnaklarında kuruma, dökülme görülebilir.

  • Kulak içinde enfeksiyonlar görülebilir.



Uzun ve sarkık kulaklı köpeklerin kulakları mantara daha müsait bir şekildedir. Bunun için köpeğinizin kulaklarını sık sık düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

Suyu seven, yüzmekten zevk alan köpeklerde de aynı şekilde kulaklarda mantar meydana gelme olasılığı diğerlerine göre daha yüksektir. Su ile temastan sonra köpeğinizin kulaklarını temizlemeli ve kurulamalısınız.

Köpeklerde kulaklarda görülen mantarlar ard arda görülebilmektedir. Köpeğinizin kulaklarını kontrol altında tutmalısınız.

Köpeklerde Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?


Mantar bir defa tedavi edildikten sonra tekrar görülme ihtimali oldukça yüksek olan bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyonun tedavisinde veterineriniz size uygun olan damla, krem veya şurubu verecektir. Günlük olarak vermeniz gereken ilaç miktarına uymanız önerilir.

Veterinerinizin vermiş olduğu ilacı kullanırken köpeğinizin hijyenine oldukça dikkat etmelisiniz. Mantarlı bölge ile temas eden tüm eşyalarını dezenfekte etmelisiniz.

Mantar için ilaçlı şampuanlar kullanılabilir. Ancak bu kesinlikle kendi başınıza göre vermemeniz gereken bir karardır. Veterinerinizin uygun gördüğü şampuan ve şampuan miktarı ile yıkamalısınız.

Tedavi 1 ile 2 ay kadar devam etmelidir.

Kedilerde Mantar Hastalığı ile ilgili bilgi için "Kedilerde Mantar Hastalığı" konulu makalemizi inceleyiniz.

 

Faydalanılan Kaynak

http://www.kopeklerhakkindahersey.net/mantar/


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder