12 Haziran 2017 Pazartesi

Kedi ve Bebek Bir Arada Olur mu? Kedim Bebeğime Zarar Verir mi?

kedi ve bebekEvinde kedi besleyen evli çiftlerin bebek düşünmeye başlaması ile birlikte akıllarına gelen ilk sorunlardan biri de kedi ve bebeğin anlaşıp anlaşamayacağıdır. Evinizi sahiplenmiş bir kedi eve yeni bir birey, üstelik minik ve ona göre farklı bir birey geldiğinde nasıl bir tepki verecek? Kedi ve bebek bir arada olur mu? Kediniz ile bebeğinizin aralarının iyi olmasını nasıl sağlayabilirsiniz? Bu soruların cevaını gelin birlikte inceleyelim…

Kedi ve Bebek Birbirine Nasıl Alıştırılmalı?


Kedinizle bebeğinizin arasının iyi olması için sizin yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Bunları sizler için aşağıda sıraladık ;
  • Kedinize olan ilginizi ve sevginizi azaltmayın.


Kediler kendilerini evin reisi, evin en çok sevileni, evin bebeği olarak görebilirler. Onlar için sevilmek, onunla oyunlar oynanması, ilgi gösterilmesi paha biçilemez bir şeydir. Evinize yeni bir birey geldiğinde, bebeğiniz olduğunda da kedinize olan ilginizi eksiltmemeye çalışmalısınız. Genellikle 1 yaşından büyük kediler yavru kediler kadar hareketli olmadıklarından günün yarısından fazlasını uyuyarak geçirirler. Bundan dolayı yavru kediye nazaran yetişkin bir kedi ile bebek bir arada daha kolay yaşayabilirler.

Veya kedinize olan ilginizin azalacağını düşünüyorsanız yine bir kaç ay öncesinden de ona olan ilginizi biraz daha azaltmalısınız. Eve gelen bebek ile birlikte bir anda ilgi azalması ile karşı karşıya kalmamalıdır.
  • Kedinizin mizacı, olaylara verdiği tepkilere dikkat edin.


İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de her türlü karakteristik özellik vardır. Kimi kedi çok sakin bir yapıdayken kimi kedi durduğu yerde saldırganlaşabilmektedir. Bazı kedilerin bebeklerle direk iyi anlaşıp biribrlerini sevmesini beklemek yanlış olur. Bazı kedi sahipleri bebeklerinin doğumuna yakın kedilerine farklı yuvalar bulmaktadırlar. Ancak kedinizden vazgeçmek ve ona farklı bir yuva bulmak çok alışılabilir, kolay olan bir durum değildir. Kedinizin karakterini siz bilirsiniz, sakin yada sinirli bir kedi olduğuna karar vermelisiniz ve onu bebekle bir arada yaşamaya henüz bebek doğmadan alıştırmalısınız. Çoğunlukla kediler eve gelen bireyi kabullenirler, sorun yaratmazlar. Ancak ekstra agresif kedilerde bu duruma önlemler alınmalıdır, dikkatli olunmalıdır.
  • Kedi ve bebek arasında uyumlu bir yaşam sağlanmalı.


Kediniz, bebeğiniz ve sizin mutlu mesut bir hayat sürdürmeniz için kedinizin kendine ait olan yatağı, mama kapları, kum kabı ve oyuncakları olması gerekmektedir. Ki zaten bu eşyalar bebek olsun olmasın kedili bir evin olmazsa olmazlarındandır. Bu eşyaların yerleri sürekli değiştirilmemelidir. Mama ve su kapları kum kabının yanında olmamalıdır, kum kabı ayak altında sürekli gelip geçilen bir yerde olmalıdır. Kediniz mamasını ve suyunu, kumunu dilediği zaman rahatlıkla bulabilsin ve kullanabilsin. Kedinin eşyalarının olduğu oda ile bebeğin eşyalarının olduğu oda ayrı olmalıdır. Bebeğiniz yürümeye başladığında kedinizin sakin ve huzurlu bir yere ihtiyacı olacaktır. Kedinizin yatağı da yine ayak altında olmamalıdır. Bu eşyaların yerleri bebek eve gelmeden bir kaç ay öncesinde düzenlenmelidir. Aniden tüm düzenin değişmesi kedinizi huzursuz edebilir.


  • Odaya giriş engeli olmalı.


Bebeğinizin beşiğinin olacağı oda muhtemelen kedinizin bebekten önce rahatça girip çıktığı bir oda olacaktır. Bu odaya giriş engelini bebek doğmadan bir kaç ay öncesinden yapmalısınız. Yine aniden kedinizin önüne böyle bir engel koymanız onu huzursuz edecektir. Kıskançlık sorunu çıkacaktır.
  • Bölgelerindeki değişiklikler alıştırılmalı.


Kediler herşeyi koklayarak anlayan, inceleyen hayvanlardır. Kediler huzursuz olduklarında, istemedikleri bir durum olduğunda hoşlarına gitmeyen  yerlere idrar bırakmaktadırlar. Bebeğinizin eşyalarını bu durumdan korumak için eşyaları aldığınızda henüz kullanmaya başlamadan önce bir defa kedinizin o eşyaları koklamasına ve tanımasına izin vermelisiniz. Eşyalarınıza ve yeni düzeninize kedinizin alışması için onu bir anda engellememelisiniz. Ya da yeni gelen bir eşyayı tanımaya çalışırken ona kızıp bağırmamalısınız. Unutmayın ki bir anda engellenen oda ve eşyalar kediler için merak konusudur. Daha çok o odaya girmeye, o eşyaya ulaşmaya çalışma çabasına girer. Bu durumu ona ilk defasında tanımasına fırsat vererek önleyebilirsiniz.
  • Kedinize ödüller, övgüler verin.


Örneğin, kediniz bebek odasına girmek istediğinde tepkisiz kalın, içeri girme çabalarından vazgeçtiğinde ona ödül verin, sevin veya onunla oynayın. Sert ve bağırarak eğitim vermek kediler üzerinde olumsuz etkiler yaratır. İstemediğiniz sonuçlar doğabilir. Aynı şekilde teşvik etmek istediğiniz hareketleri ödüllendirerek ona öğretmeye çalışabilirsiniz. Kedilerin kulakları çok hassastır. Bu hassas kulakların bebek ağlamalarına, çığlıklarına alışması için bebek doğmadan önce telefondan bebek sesleri vs. dinletilmesi onun için iyi olacaktır. Bu seslere de alışmasında fayda sağlar.
  • İlk karşılaşmalarında dikkat edilmelidir.

Kedi ve bebek karşılaşmalarında kedinizin daha önceden bir bebek ve çocuk görmesi önemlidir. Evinize gelen misafir çocuklarına kedinizin verdiği tepkileri inceleyin. Tepkilerine göre önlemler alın. İlk karşılaşmalarda kediniz şaşıracağından, koklayabilir ve bir tehlike sezebilir. Kedinize bir tehlike olmadığını sakin ve ılımlı bir şekilde göstermelisiniz. Evinize gelen misafir çocuklarının kedinizin peşinde koşturmasına ve onu sürekli kucaklayarak sıkmalarına izin vermeyin. Bu kedinizi çocuklara karşı daha mesafeli ve daha alışması zor bir hale sokabilir. Kediniz bebek ile sakin ve düzgün bir şekilde oynadığında, yanında sakin oturduğunda da kedinize ödüller vermelisiniz. Bunun doğru bir davranış olduğunu ona bu şekilde anlatabilirsiniz.
  • Bebeğinizin eve ilk geldiğinde onları tanıştırmalısınız.

Kedi ve bebek birbirlerini eve ilk geldiklerinde tanımalıdır. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz hazırlıkları yaptığınızda kediniz muhtemelen bebeğe büyük tepkiler vermeyecektir. Eve bebeğinizi getirdiğinizde uzaktan da olsa kedinizin bebeğinizi koklamasına ve tanımasına izin verin. Daha sonrasında bu kadar yakın temas kurmak zorunda değilsiniz. Ki muhtemelen kediniz bebeğinizin ağlamalarından ve hareketlerinden çekinecektir. Bu küçük insanın ona garip gelmesini hoş karşılamalısınız.


Kedi ve bebek bir arada yaşayabilir mi?


Evet. Bahsettiğimiz hazırlıklar yapıldığı takdirde kedi ve bebek bir arada yaşayabilir. Parazit aşıları düzenli olarak yapılan kedilerin bebeğinize zarar verme ihtimali yoktur. Araştırmalar sonucunda parazit aşıları yapılan bir kedi tüyünün insan saç kılından bir farkı olmadığı saptanmıştır.

Kedi tüyü kist yapar mı? Kedi ve Bebek Bir Arada Zarar Görür mü?


Eskilerden bu yana gelip geçer bu konu… Kedi tüyü kist yapar, ciğerine yapışır…

Parazit aşıları olan bir kedinin tüylerinin kist yapma olasılığı neredeyse imkansızdır. Kedi tüyünün kist yapması için kedinizde parazit buluması gerekmektedir. Bu parazit iç parazit adıyla veya echinococus adı ile anılmaktadır. Kedilerde bu parazitin görülmesinin sebepleri çiğ et yemesi, veya parazitli topraktan çıkmış bir sebzeyi yıkanmadan yemesi olabilir. Veya parazitli bir kediden bulaşabilir. Ancak çoğu ev kedisi dışarıya çıkmadığından ve çiğ et ile beslenmediğinden bu parazitin görülme ihtimali yoktur. Ki iç parazit aşıları bu paraziti engellemektedir.

Kedi tüyü oldu da yutuldu, o zaman ne olur? Yutulan kedi tüyleri insan saçından farksızdır. Mevsimsel olarak dökülen tüylerin yutulması halinde insan vücudu bağırsakları ile bu tüyü atmaktadır. Veya solunum yollarına kaçan bir tüy ise hapşırık, kaşıntı gibi şekillerde dışarı atılır.

Kedilerin bebeklerin bağışıklık sistemlerini güçlendirdiği araştırmalar sonucunda elde edilen bilgiler arasındadır. Gebelik süresince ve doğduktan sonra kedi ile büyüyen bebeklerin kedi olmadan büyüyen bebeklere oranla daha az hastalık geçirdiği kanıtlanmıştır. Psikolojik olarak faydaları ise bebeğinizin daha sosyal ve özgüvenli yetişmesidir.

Hamilelikte kedi besleyenler için ; "Gebelik ve Kedi Besleme" konumuzu inceleyin.

 

 

Faydalanılan Kaynak

http://www.hillspet.com.tr/tr-tr/cat-adult/cat-and-baby.html

 


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder