7 Haziran 2017 Çarşamba

Kedi Tırmalaması Kuduz Yapar Mı ? Kedi Tırmalaması

kedi tırmalaması kuduz yapar mı Kedi tırmalaması kuduz yapar mı ?

Kediler bütün yapacaklarını patileri ile yaparlar. Evcil kedilerden sokak kedilerine kadar tüm kediler için bu durum aynıdır. Kedi tırmalaması problemi evcil kediler için sorun yaratmaz. Evcil kediler genellikle oyun amaçlı küçük çizikler atarlar. Veya oyun oynarken farkında olmadan sahiplerinin canını yakarak tırmalarlar. Ancak bunlar zarar vermek amacı ile değildir. Kedilerin oyun anlayışları biz insanlar gibi değildir. Daha can yakıcı bir oyun anlayışları vardır. Evcil kediler dışında sokak kedileri de bazı durumlarda tırmalama işlemine başvururlar. Bir şeyden korktuklarında, siz onu kızdırdığınızda veya farklı bir gergin durum yaşandığında sokak kedileri de tırnak atabilirler. Korku anında atılan tırnaklar oyun anındaki ile aynı etkiyi göstermeyebilir. Korku esnasında atılan tırnak size oldukça derin yaralar açabilir. Keskin tırnakları derinizi iyice yaralayabilir. Peki kedi tırmalaması kuduz yapar mı ? Bu sorunun cevabını gelin birlikte inceleyelim.

Kedi Tırmalaması Kuduz Yapar mı ?


Kedi tırmalaması ile kuduz hastalığı kapma ihtimaliniz oldukça düşük bir ihtimaldir. Yapılan araştırmalar sonucunda günümüze kadar ulaşan istatistikler doğrultusunda kedi tırmalamasından kuduz kapan bir insan görülmemiştir. Kuduzun bulaşma sebepleri daha farklı sebeplerdir.

Kedi tırmalaması insanlarda kuduza sebep olmaz ancak başka hastalıkların bulaşmasına neden olabilir. Kedilerin tırmalaması sonucunda bulaşabilme ihtimali olan hastalıklar Toksoplazma Hastalığı ve Bartonella (Kedi Tırmalama Hastalığı) Hastalığıdır. Toksoplazma hastalığı hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız “ Kedilerde Toksoplazma “ konumuzu inceleyebilirsiniz.

Bartonella Hastalığı ise adı üzerinde kedi tırmalaması hastalığıdır. Kediler tarafından tırmalanmanız sonucunda bulaşma ihtimali vardır. Kedinin tırmaladığı yerde yaralanma ve bu alanda derinin tahriş olması ile anlaşılabilir. Etkileri kişiden kişiye değişebilir.

Kedilerde Kuduz Aşısı


Evlerimizde beslediğimiz kedilerimizin kuduz aşılarını düzenli olarak yaptırdığımız takdirde kedimizde kuduz hastalığının görülme ihtimali en düşük seviyededir. Kedilerde kuduz hastalığı kendi aralarında veya başka hayvanlara bulaşabilmektedir. Kuduz hastalığı kedilerde ve insanlarda istenmeyen sonuçlar doğurabilmektedir. Sonucu ölüme kadar gidebilir.

Günümüzde ülkemizde kuduz aşısı zorunlu bir aşıdır. Çoğu belediye kuduz aşısını ücretsiz olarak yapmaktadır. Sokak kedilerinin de kuduz aşıları belediyeler tarafından yapılmaktadır.

Evcil kedilerimizin tırmalamasından kurtulmak istiyorsanız “ Kedi Tırmalaması Sorunu – Kedi Tırmalaması Nasıl Durdurulur?” konulu makalemizi incelemenizi inceleyebilirsiniz.

 
Faydalanılan Kaynak

https://petfriends.social/bilgiler/kedi-tirmalamasi-kuduz-yapar-mi

 


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder