31 Mayıs 2017 Çarşamba

Doberman Cinsi Köpek Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

Doberman köpeği çok eski bir kökene dayanmamaktadır. Beauceron ve İngiliz Tazısı, Danua, Alman Çoban Köpeği, Rottweiler ve Pincsher cinsi köpekler çaprazlanarak 1860 senesinde Doberman ırkı ortaya çıkarılmıştır. Almanya’da ortaya çıkmış bir ırktır. Doberman cinsi köpek koruma köpeği ve bekçi köpeği olarak kullanılmıştır. Onu ortaya çıkaran kişiyi haydutlardan korumak için kullanılmıştır. Doberman cinsi köpek ismini onu ortaya çıkaran kişinin soyadından almıştır.

Doberman Cinsi Köpek Görünümü


Dobermanlar köpeklerle ilgilenen çoğu kişinin bileceği üzere çok güçlü köpeklerdir. Güçlü görüntüsünün yanında zarif ancak kaslı bir vücudu vardır. Kaslı bir göğüs yapısı bulunur. Genellikle siyah veya koyu pas renginde görülürler. Ancak bu renklerinin yanında gri, kızıl veya açık kahve tonlarında da görülebilirler. Nadiren beyaz renkte de görülürler. Kısa tüylü bir kürkü vardır. Bu tüyler sık ve sert bir yapıya sahiptir. Koyu renkli gözleri canlı canlı bakmaktadır. Dobermanların kulakları 12 haftalık olduklarında kesilmektedir. Ancak günümüzde çoğu Doberman sahibi bu kulak kesme işlemini yaptırmamaktadır. Bu işlemi görmemiş Dobermanların kulakları aşağıya doğru sarkık şekilde durmaktadır.

Karakter Yapısı


Dobermanlar yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi bekçilik ve koruma köpekliği yapmak üzere ortaya çıkarılmış ve eğitilmiş bir köpek ırkıdır. Oldukça güçlü olan bu köpekler hareketli bir yapıya sahiptirler. Eğitilmesi kolay, zeki bir köpek olan Dobermanlar kendine güvenen, cesur köpeklerdir. Bu cesareti ve kendine olan güveni onda çoğu bekçi ve koruma köpeğinde olan saldırganlık ve vahşiliği getirmemektedir. Birlikte yaşadığı aileye oldukça bağlıdır. Sürekli ailesi ile birlikte olmak isteyebilir. Onların ilgisinin üzerinde olması bu ırkın hoşuna gitmektedir. Köpeklerle arası iyi olan, ondan kolay kolay korkmayacak insanların bu ırkı beslemeleri daha uygundur. Eğitim verilebilmesi için ondan korkmamak bir hayli önemlidir. Farklı insanlarla ve farklı köpeklerle yavruluğundan itibaren iç içe olmalıdır. Aksi takdirde küçük yaşta sosyalleşmemiş Dobermanlar ilerleyen yaşlarda aşırı korumacı yapıları dolayısıyla size sorun çıkartabilir. Erkek Dobermanlar dişilerine göre daha kolay eğitilmektedir. Dişileri biraz daha inatçı bir yapıya sahiptir.



Sert görünümleri dolayısıyla çoğu insan bu ırkın saldırgan bir ırk olduğunu düşünür. Ancak görünümüne göre karakterine karar vermemek gerekir. Dobermanlar sert görünüşlerinin aksine iyi eğitildikleri sürece ılımlı bir köpek cinsidir. Doberman cinsi köpekler bekçilik, korumalık, ordu ve polis köpekliği yapabilmektedir. İyi iz sürebilen bir köpektir.

Apartmanda yaşayabilecek bir ırktır ancak bahçeli bir ev onlar için daha güzeldir. Sürekli olarak bahçede yaşamamalıdır. Soğuk havalarda ona sıcak bir alan gerekir. Enerjik ve hareketli olan bu ırka günlük olarak egzersizler yaptırılmalıdır.

Bakımı


Bu cins köpeklerin tüy bakımı zor değildir, oldukça kolaydır. Kısa ve sık tüylerini haftada bir taramak onun için yeterli olacaktır.

Dobermanlar kuru mama ile beslenebilirler. Besin değerleri köpeğiniz için uygun olan bir mama tercih etmeniz gerekir. Günlük vermeniz gereken mama miktarı ise köpeğinizin kilosuna ve yaşına göre değişmektedir.


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder