30 Mayıs 2017 Salı

Kedilerde Ağız Kokusu Nedenleri ve Çözümleri

kedilerde ağız kokusuKedi severlerin en çok rastladığı durumlardan biri ağız kokusudur. Kedilerde ağız kokusu sorunu bir çok sebepten kaynaklanabilir. Herhangi bir hastalık veya beslenme tarzı kedilerde ağız kokusu sebepleri arasında yer almaktadır. Kedilerde ağız kokusu sorununu en aza indirmeniz için kedinizin düzenli ve sağlıklı beslenmesi gerekmektedir.

Peki Kedilerde Ağız Kokusu Nedenleri Neler Olabilir?


Genel olarak kedilerde ağız kokusu nedenlerini sıralayacak olursak ;
  • Peridontal hastalıklardan biri olabilir.

  • Ağız boşluğu lezyonları olabilir.

  • Kedinizde diş taşı olabilir.

  • Dişlerinde çürük veya tartar olabilir.

  • Mide problemleri olabilir.

  • Organ yetmezliği olabilir.

  • Parazitler olabilir.

  • Ağız içi yaraları olabilir.

Diş Çürükleri


Kedinizin ağzının koktuğunu farkettiğinizde ilk kontrol etmeniz gereken yer kedinizin dişleridir. Diş taşı veya çürükler kedilerde rahatsız edici bir ağız kokusuna sebep olur. Dişlerinde sararma yada çürük görülüyorsa veteriner hekiminizle iletişime geçerek sorunu çözmeye yönelik tedaviye başlamalısınız.

Diş Değiştirme Süreçleri


Genellikle yavru kedilerde 3. Aylarında süt dişleri dökülür ve yerine kalıcı dişleri çıkmaya başlar. Bu süt dişlerinin dökülmesi ve kalıcı dişlerin çıkması esnasında kedinizde ağız kokusu olabilir. Bu diş değiştirme süreci 6-7 ay kadar sürmektedir. Bu 6-7 ay boyunca kedinizde ağız kokusu görülebilir. Diş değiştirme sürecinin sona ermesi ile kedinizdeki ağız kokusu bitmiş olur.

Mide veya Bağırsak Sorunları


Kedilerde ağız kokusu sebepleri arasında yalnızca dişlerden kaynaklı sebepler yoktur. Mide ve bağırsak sorunları da kedilerde ağız kokusu yapabilir. İç parazii olan bir kedinin ağzı oldukça yoğun kokabilir. Bu durumdan korunmak için ise iç dış parazit aşılarını düzenli olarak yaptırmanız gerekmektedir.

Düzenli Beslenme


Kedilerin hastalıklarının çoğunda beslenmelerinin etkisi büyüktür. Ağız kokusunun sebepleri arasında da düzenli ve sağlıklı beslenme yer alır. Kuru mama yerine sürekli yumuşak besinler yiyen bir kedide ağız ve diş problemleri daha sık görülür. Bundan dolayıdır ki kedinizi kuru mamaya alıştırmayı denemelisiniz.

Kedilerin Ağzında Oluşan Lezyonlar


Ağız boşluğu iltihabı, diş eti iltihabı, dil iltihabı gibi lezyonlarda ağız kokusuna sebep olmaktadır. Ağız boşluğunda mantar, bakteriyel enfeksiyonlar görülebilir. Dilde yaralar oluşabilir.Kediler kendilerini yalayarak temizledikleri için tüylerinde oluşacak bakteriler ağızlarına girer ve bunun sonucunda da ağız kokusu oluşabilir.

Şeker Hastalığı


Kedilerde görülen şeker hastalığı kedilerde ağız kokusu sebeplerinden biridir. Şeker hastalığı ile birlikte gelen ağız kuruluğu ve bu ağız kuruluğu ile gelişen diş etlerindeki deformasyonlar ağız kokusuna neden olur. Kedilerde şeker hastalığı veterinerler tarafından kontrol altında tutulmalıdır.

Ağız kokularının giderilmesi için sebebini bulup veteriner desteği ile birlikte ağız kokusuna sebep olan durumu ortadan kaldırmalısınız.

 

Faydalanılan Kaynaklar :

www.vetlove.com

www.kedikutusu.com

 


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder