24 Mayıs 2017 Çarşamba

Kedilerde Pire Nasıl Temizlenir - Kediler Niçin Pirelenir

kedilerde pireKedilerde pire ısırıkları oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Kedilerde pire ısırığı bir deri hastalığı kategorisine girmektedir. Kedilerin evlerimizde beslediğimiz, hem sağlık açısından hem de psikolojik açıdan çok faydalı hayvanlar olduğunu çoğu kedi sever bilmektedir. Bu minik ve sevimli arkadaşlarımızın sık karşılaşılan problemlerinden biri olan pire sorununu inceleyeceğiz.

Pire kızıl kahverenginde 3-4 mm boyutlarında parazitlere denmektedir. Kedilerimizde ve köpeklerimizde sık karşılaşılmasının sebebi ise tüylerinin uzun olması ve pirelerin bu tüyler arasında rahat yaşam sürdürebilmeleridir. Pireler çekirge tarzında zıplayarak ilerleyen parazitlerdir. Her zıplamada 20-30 cm ileriye gidebilirler. Ve çok hızlı çoğalırlar. Üzerinde yaşadığı hayvanların kanlarını emerek çoğalan bu pireler kedi ve köpeklerimiz için çok tehlikelidirler.

Kedilerde Pire Nasıl Oluşur? Kediler Niçin Pirelenir?


Kedilerimizin belalıları olarak varsayabileceğimiz bu pireler sıcak ortamları severler. Bundan dolayıdır ki sokak kedileri genellikle kışın pirelerden uzak yaşarlar. Daha çok yazın pirelenirler. Kedilerde pire görülme ihtimalleri ise insanlar tarafından fazlalaşmaktadır. İnsanlar potansiyel taşıyıcı olabilirler. Sokaktaki bir kedi veya köpekten insana geçen pireler kolaylıkla evlerimizde beslediğimiz, sokağa çıkmayan kedilerimize de geçebilir. Evlerimiz genellikle sıcak ortamlar olduğundan dolayı da pireler rahatlıkla yaşayabilir ve çoğalabilirler. Pireler insanlarda uzun süre yaşayamazlar. İnsanlarda gösterdiği etki ile kedilerde gösterdiği etki aynı olmayabilir. Kedilerde pire parazitleri alerjik ve bakteriyel hastalıklara da sebep olabilir. Kediler kendilerini yalayarak temizleyen hayvanlardır. Tüylerinde bulunan pireleri yalayarak iç parazitlere de sebep olabilmektedir.

Pireler kedilerde kaşıntıya sebep olur. Kedileri ısırarak bu kaşıntıları ortaya çıkarırlar. Açık renklerdeki Kedilerde pire daha kolay gözle görülebilmektedir. Koyu renklerde ise oldukça zordur. Kedinizde pire olup olmadığını anlamak için ıslak bir bez veya mendili kedinizin altına koyarak kedinizin tüylerini ovuşturabilirsiniz. Kahverengi şeyler dökülüyorsa ve bu kahverengi şeyler yayılmaya devam ediyor ise kediniz pirelenmiştir.

Pirelenen Kediye Ne Yapılır? Kedinizi Pirelerden Nasıl Kurtarabilirsiniz?


Çok sevdiğiniz kedinizin pirelendiğini farkettiğinizde onu pirelerden kurtarabilmek için ilk olarak sıvı pire ilaçlarını kullanmalısınız. Ense damlası olarakta geçen bu pire ilaçları enselerine damlatılarak kedinizin kısa zamanda pirelerinden kurtulmasına fayda sağlar. Pirelenme durumunda pire şampuanları ile kedinizi yıkayabilirsiniz. Kedinizde pire tedavisi yaparken evinizde kedinizin gezdiği yerleri de iyice dezenfekte etmelisiniz ki tekrar pirelenme durumu olmasın.


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder