25 Mayıs 2017 Perşembe

Birman Kedisi Özellikleri ve Bakımı

birman kedisiBirman kedisi kökeni Burma’daki eski Budist tapınaklarına dayanan bir kedi ırkıdır. Hindi ve Çin rahipleri bu ırkı kutsal olarak benimsemişlerdi. Bu kutsallaştırmanın sebebi Birman kedisi’nin Ölüm Tanrıçası ile konuşabildiğine inanmalarıdır. Birman kedisi Avrupa’ya, Burma’lı bürokratlarının Fransız ve İngiliz rahiplere hediye edilmesi ile yayılmıştır. Birman kedisi Burmese kedileri ile karıştırılmaktadır. Fransa’da bu ırka “Burma’nın Kutsal Kedisi” ismi verilmiştir. Burmese kedilerinin Birman kedisinin kökeni olan Burma ile bir ilgisi olmadığından birbirlerine karıştırılmamalıdır.

Birman Kedisi Görünümü


Birman kedileri fazlasıyla sevimli bir görüntüye sahiptir. Kafa yapısı yuvarlaktır. Bu yuvarlak kafa yapısı oldukça güçlüdür. Yanakları dolgun bir şekle sahiptir. Yuvarlak bir burnu vardır. Çenesi de kafası gibi oldukça güçlüdür ve iyi gelişmiştir. Kulakları aşağıya doğru genişlemektedir, yuvarlak uçludur. İki kulağı birbirinden ayrık bir şekilde karşımıza çıkar. Birman kedisi yuvarlak ve çevresi yukarıya doğru kalkan bir göz yapısına sahiptir. Vücudu uzundur. Orta uzunluktaki kalın bacakları da yine çok güçlüdür. Her kedi gibi yuvarlak ve güçlü patileri vardır. Kuyruğu da vücuduna oranla orta uzunlukta görülür. Uzun tüylü ve ipeksi bir kürke sahiptir. Boynunda vücuduna göre biraz daha fazla tüy bulunur. Göbeğindeki tüyleri dalgalı şekildedir.

Birman kedileri genellikle dört renkte görülür. Leylak noktalı, çikolata, mavi ve mühür noktalı olmak üzere dörde ayrılır. Mavi noktalı Birman kedisi mavimsi beyaz ile fildişi renginin karışımından oluşur. Mühür noktalı Birman ise açık krem rengindedir. Çikolata noktalılar ise fildişi renginde görülür. Göz renkleri mavi ile mor karışımında karşımıza çıkar.

Karakter Yapısı


Birman kedileri görünüm olarak Siyam Kedileri andırmaktadır. Siyam kedisi istiyorsanız ancak fazla gürültülerinden rahatsız oluyorsanız Birman kedisi sizin için uygun bir kedidir. Sakin ve ılımlı bir karakteri vardır. İnsanları sevmektedir. Çoğu kedi gibi sahibinin sürekli peşindedir. Tüm odalarda takip eder.

Akıllı ve meraklı Brman kedileri keşifler yapmaktan zevk alırlar. Yumuşak bir ses tonu vardır. Yemek istediğinde, kucağınıza gelmek istediğinde miyavlar.

Birman Kedileri Bakımı


Birman kedileri fazla tüy dökmeyen bir ırktır. Ancak kış tüylerini ilkbahar mevsiminde döker. Tüylerinin bakımı için ise haftada bir veya iki defa taranması yeterlidir. Uzun tüyleri olmasına rağmen çok birbirine karışmayan tüyleri vardır.


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder