28 Mayıs 2017 Pazar

Köpeklerde Lyme Hastalığı - Lyme Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

köpeklerde lyme hastalığıKöpeklerde Lyme Hastalığı


Köpeklerde Lyme hastalığı genellikle bu hastalığın etkeni olan Borrelia Burgdorferiyi taşıyan kenelerin ısıması ile bulaşmaktadır. Hastalık genellikle mayıs ve kasım aylarında görülmektedir. Bundan dolayı mayıs ve kasım aylarında kene mücadelesi oldukça önemlidir. Lyme hastalığı insanlara bulaşabilen zoonoz bir hastalık türüdür. İnsanlarda olduğu gibi Köpeklerde Lyme hastalığı eklem, deri ve diğer organlarda bozukluklara, hasarlara sebep olmaktadır.

İnsanlarda Lyme Hastalığı Görülür mü?


Lyme hastalığını insanlarda Erken Lyme ve Geç Lyme Hastalığı olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Erken Lyme Hastalığı yukarıda belirttiğimiz gibi etkeni taşıyan kenenin ısırması ile oluşur. Isırıktan sonra 3 ile 60 gün aralığında halsizlik, ürperti, baş ve kas-eklem ağrıları, şiş lenf yumruları ve deride yuvarlak lekeler ile görülebilmektedir.

Geç Lyme Hastalığı ise yine kene ısırığı sonrasında 2 hafta ve 3 ay aralığında dizlerde artrit, kalp sorunları, gözlerde, görmede problem, sinir sisteminde sorunlar, uyuşukluk, ağrı, felç gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Sonucu ölüme kadar gidebilir.

Köpeklerde Lyme Hastalığı Belirtileri Nelerdir?


Köpeklerde Lyme hastalığı belirtileri de insanlarda olduğu gibi olabilir.
  • Yüksek ateş görülebilir.

  • İştahsızlık görülebilir.

  • Lenf yumrularında büyüklük görülebilir.

  • Uyuşukluk ve halsizlik görülebilir.

  • Topallama görülebilir.

Köpeklerde Lyme hastalığının anlaşılması insanlara göre daha zor bir durumdur.

Lyme Hastalığı Tedavisi


Bu hastalığın çok belirgin bir belirtisi olmaması sebebi ile sizin kendi başınıza hastalığın tanısını koymanız bir hayli zordur. Köpeklerde bu hastalığın en büyük belirtisi topallama şeklinde söylenmektedir. Köpeğinizde kene ısırığından şüphelendiğinizde yukarıdaki saymış olduğumuz belirtileri farkettiğinizde Lyme hastalığından şüphelenmelisiniz ve veterinerinize başvurmalısınız.

Lyme Hastalığının tedavisinde birden fazla antibiyotik çeşidi kullanılabilmektedir. Doksisklin, Amoksisilin, Azitromisin veya Kloramfenikol antibiyotikleri tercih edilebilmektedir. Bu antibiyotiklerden hiç birini kesinlikle kendi başınıza tedavi etme amaçlı köpeğinize vermemelisiniz.  Aksi takdirde yanlış ilaç uygulaması ile köpeğinizde başka hastalıklara da yol açabilirsiniz.

Lyme Hastalığından Korunma


Köpeğinizi korumak için köpeğinizi kenelerin olabileceği alanlarda bulundurmamalısınız. Evlerimizde beslediğimiz köpeklerimizin bu hastalıktan korunması için her yıl düzenli olmak kaydıyla bir defa aşılama yapılması gerekmektedir.

Köpeğinizin parazit uygulamalarını da düzenli olarak yaptırmalısınız. Düzenli aralıklarla kene, pire taraması yaptırmalısınız.


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder