27 Mayıs 2017 Cumartesi

Kedilerde Şaşılık Nedir - Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir

Kedilerde şaşılık köpeklere oranla daha sık karşılaştığımız bir durumdur. Şaşılık, yani strabismus çoğu insanın farkedeceği, göz küresinin içe veya dışa doğru dönük olması durumunda kedinin göz hareketlerini kontrol edememesi sonucunda oluşan rahatsızlığa denmektedir. Kedilerde şaşılık durumu kedinizin her iki gözünde görülebileceği gibi tek gözünde de görülebilir. İçe dönük şaşılığa esotropia, dışa dönük şaşılığa ise exotropia denmektedir. Bu iki şaşılıktan en çok rastladığımız ise içe dönük olan esotropia durumudur.

Şaşılık genellikle siyam kedilerinde görülmektedir. Bunun sebebi siyam kedilerinin doğumlarından itibaren şaşılık olabilir. Her iki gözlerinde de gözlerini tutan kasların gelişimindeki problemler dolayısıyla şaşılık oluşabilir. Siyam kedilerinde bu olay genetik bir durumdur. Tabii diğer türlerde de şaşılık görülebileceği gibi siyam kedilerinde de başka sebeplerden şaşılık görülebilir.

Kedilerde Şaşılık Sebepleri


Kedilerde şaşılık durumunun görülme sebeplerini şu şekilde özetleyebiliriz;
  • Genetik, doğuştan gelen bir şaşılık durumu olabilir. Yukarıda belirttiğimiz gibi siyam kedilerinde bu genetikten gelen sebeplerden görülen şaşılık durumu daha çok görülmektedir. Diğer kedilerde de nadiren yine genetik yapıdan kaynaklı şaşılık görülebilir.

  • Göz küresinin gelişimindeki problemler doğrultusunda gözlerde şaşılık görülebilir. Göz küresinin normal kedi gözlerinden daha büyük veya daha küçük olması Kedilerde şaşılık durumuna sebep olur.

  • Kedilerin hassas psikolojileri dolayısıyla çeşitli travmaların sonucunda kedilerde göz küresini tutan kaslar zarar görebilir. Bunun sonucunda da şaşılık meydana gelebilir.

  • Yine göze gelen sinirlerin farklı sebeplerden zarar görmesi halinde Kedilerde şaşılık görülebilir.

  • Yine Kedilerde şaşılık durumu bazı hastalıklardan dolayı da görülebilir. Bu şaşılığa yol açan hastalık ise feline leukemia hastalığıdır. Bu viral hastalıktan kedinizi korumanız gerekmektedir. Bu koruma işlemini yapmak için ise kedinizin aşısını düzenli olarak yaptırmalısınız. Bu aşılama işlemi kedinizi sadece şaşılıktan değil diğer hastalıklardan da korumaktadır.

Kedilerde Şaşılık Tedavisi


  • Kedilerde şaşılığın tedavisi konusunda kedide normal bir şaşılık varsa, farklı sebeplerden kaynaklanan şaşılık durumu yoksa tedavi uygulanmayabilir. Normal şaşılıklarda kedilerde yalnızca görünümde estetik yapıda kusur görünür. Onun dışında bir zarar yoktur.

  • Göz küresini tutan kaslardaki problemler dolayısıyla görülen şaşılığın tedavisi ise zıt taraftaki kasın zayıflatılarak düzeltilmesidir.

  • Kopan veya zarar gören kasların cerrahi operasyon ile tedavi edilmesi de söz konusu olabilir.




Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder