22 Kasım 2016 Salı

Kafkas Çoban Köpeği Özellikleri ve Bakımı (Kars Çoban Köpeği)

kafkas çoban köpeğiKafkas Çoban Köpeği (Kars Çoban Köpeği) Kafkasya bölgesinde bütün ülke ve şehirlerde yetiştirilmiş olan bir ırktır. Tüykiye’de ise Kars Çoban Köpeği, Azerbaycan’da Azeri Çoban Köpeği ve Rusya, Ermenistan gibi yerlerde de yine kendi ülke adlarına uyarlanarak bilinirler. SSBC Kafkas Çoban Köpeği hakkında resmi çalışmaları 1920 yılında yapmaya başlamıştır.

Kafkas Çoban Köpeği Görünümü


Kafkas Çoban Köpeği güçlü, sağlam duruşlu, iri bir görünüme sahiptir. Erkekleri ve dişilerini ayırt etmek bu cins için daha kolaydır. Erkeklerin vücutlarındaki belirginlikler dişilere oranla daha fazladır. Erkeklerin kafası daha iyi, gövde ve göğüsleri daha uzun tüylere sahip olur. Göz yapıları ise oval, koyu kahve veya kızıl tonlarında olur. Kulak uçları hafif yukarıya kıvrıktır. Kırsal alanlarda beslenen Kafkas Çoban Köpeği kulağı zarar görmesin diye uçları kesilmektedir. Ağızları geniş, çeneleri kuvvetlidir. Kuyrukları ise yukarıya doğrudur ve kıvrıktır. Tüyleri bir hayli kalındır. Çift kat kürkü vardır. Kuyruk ve göğsündeki tüyler uzundur. Renkleri genelde siyah veya gri olarak görülür. Kafkas Çoban Köpeği omuz yüksekliği 72 ve 75 cm arasında olabilir. Kiloları ise 45 ile 70 kg arasında olabilir. Ortalama ömürleri 12-13 yıl kadardır.

Karakteri


Bu tür köpekler Kangal köpeklerine benzetilmektedir. Kafkas Çoban Köpeği (Kars Çoban Köpeği) hareketli, cesur ve biraz bağımsız bir türdür. Sahibine ve yanında yaşadığı aileye çok bağlı olurlar. Bu tür köpeklerin doğasında koruma özelliği bulunur. Karakteristik yapısında bulunan cesaret ve güç unsurları ile birlikte bu koruma güdüsü bir araya geldiğinde doğru eğitim verilmediği takdirde tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir. Yavruyken bu konuda eğitilmeye başlanmalıdır. Aksi takdirde çevrede tanımadığı herhangi bir insana veya diğer hayvanlara saldırgan tavırlar gösterebilir. Sahibini ve ailesini koruma isteği olabilir. Diğer köpeklerle liderlik kavgasına da tutuşabilir. Bununda eğitimi onun için oldukça önemlidir. Dominant bir köpek türü olduğundan ve eğitilmesi zor olduğundan ilk defa köpek besleyecekler için uygun bir tür değildir.

Bakımı


Kafkas Çoban Köpeğinin tüyleri uzundur. Düzenli fırçalama ve tarama gerektirir. Ölü tüyler sık sık temizlenmelidir. Dişlerinin bakımı ve diş sağlığı da düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Dişlerde biriken bakteriler birikip kötü koku oluşturabilir. Ayda bir defa yıkanmaları gerekir. Üzerlerindeki enerjilerini atmak için egzersizler ve yürüyüşler onlar için önemlidir. Bu sayede kilo almalarını da engellemiş olabilirsiniz. Tırnakları ayda bir defa kesilmelidir. Bu köpekler pekte apartman ve şehir hayatı için uygun değildir.kafkas-coban-kopegi-2

Beslenmesi


Bu tür kuru mama dışında yiyecekler ile de beslenebilir. Evde beslenenler için çoğunlukla kuru mama tercih edilir. Açık alanda beslenenler ek gıdalar yiyebilir. Fazla et verilmemelidir ki bu durum onlarda ishal meydana getirebilir. Günlük mama miktarının %70 i kadar et yeterlidir onlar için. Et suyu ve yumurta da yiyebilirler. Günde 2 öğün yemek yerler.

 

 


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder