16 Kasım 2016 Çarşamba

Border Collie Cinsi Köpek Özellikleri ve Bakımı

border collieBorder Collie cinsi köpekler İngiltere sınırı olan Northumberland’da ortaya çıkmıştır. Oldukça zeki ve çevik bir köpek cinsidir. Border Collie gözlerinin sığırları hipnoz ettiğine dair söylentiler mevcuttur. Bakışları ile sığırları sersem ettiği söylenmektedir. Border Collie cinsi köpekler polis köpeği, arama kurtarma köpeği olarak görevlendirilebilmektedir. Bunca yeteneğin yanında sevimli bir görünüme sahip olan bu cins oldukça fazla tercih edilmektedir.

Border Collie Görünümü


Border Collie cinsi köpekler büyüklük olarak Avustralya Çoban Köpeğine benzetilmektedir. Vücut uzunluğu omuzlarına göre daha fazladır. Alnı belirgin bir çıkıntıya sahiptir. Kulakları dik bir duruşa sahiptir. Gözleri oval bir şekle sahip olmakla birlikte gri, siyah beyaz veya siyah benekli renkte olabilir. Genellikle koyu renkli gözleri bulunur. Kuyrukları patilerine kadar uzundur. Bazı ruh hallerinde kuyruk sırta doğru çekilebilir. Gene bazı köpek cinslerinde olduğu gibi Border Collie köpeğinde de iki tür vardır. Uzun tüylü Border Collie ve kısa tüylü Border Collie olmak üzere bu iki türü söyleyebiliriz. Uzun tüylü Border Collie’nın tüyleri 8 cm kadar, kısa tüylünün ise 3-4 cm kadar olabilmektedir. Tüyleri siyah,beyaz,kızıl beyaz gibi değişik renklerde görülebilir. Uzun tüylü Border Collie’lerde yele ve kuyruk kısmı daha tüylü olabilmektedir. Bu cins köpekler eğitime ve çalışmaya açık bir cins olduğundan dış görünüş bazen değişiklik gösterebilmektedir.

Karakteri


Yukarıda da belirttiğimiz üzere bu tür köpekler eğitime çok açık bir köpektir. Fazlasıyla yüksek bir zekaya sahiptir. İtaat, agilty ve frizbi yarışmalarında çok başarılılardır. Sahibi tarafından övülmek çok hoşuna gitmektedir. Enerjik bir yapıdadır bu tür köpekler. Kesinlikle yeteri kadar egzersiz yaptırılmalıdır. Bu egzersizler yapıldığı takdirde diğer petler ve çocuklar ile iyi anlaşabilmektedir. Her köpekte olduğu gibi yavruyken eğitime başlanmalıdır. Diğer hayvanlarla ve çocuklarla iyi anlaşabilmesi için bu eğitimin yavruyken kesinlikle yapılması ve alıştırılması gerekir. Mutlu bir Border Collie beslemek için ona ilgi göstermelisiniz. Eğitilmek ve ona karşı ilgi gösterilmesi onu çok mutlu edecektir. Yarışmalar için en uygun köpek cinsi Border Collie’dır. Çiftçiler için de Border Collie uygundur, sürekli hizmet etmek Border Collie’ların oldukça hoşuna gidecektir. Köpeğinizle ilgilenmek için fazla vaktiniz yok ise tercih edeceğiniz cins bu olmamalıdır. Sıkıldığı zaman etrafa zarar verme eğilimleri olabilmektedir. Fazla yalnız kaldıklarında kötü şeyler alışkanlık edinebilir.border collie

Bakımı


Border Collielar apartmanda beslenmek için uygun olmayan bir türdür. Enerjik ve hareketli bir ırktır. Büyük bahçeli evlerde yaşayabilir. Tabii bütün gün bahçede bağlı kalmamalıdır. Onunla ilgilenilmelidir fazlasıyla. Fiziken yapılan egzersizler, yürüyüşler, oyunlar vs. gibi şeylerin yanında aklını kullanarak çalıştırılmakta ister. Tüy bakımı ise düzenli olarak fırçalanıp kuru şampuan ile temizlenmelidir. Kulakları da aynı şekilde düzenli olarak kontrol edilmelidir.

 

 


Kaynak: Pet Patiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder